Разрешение за съхраняване на мазута в Русе трябва да даде общината
Разрешение за съхраняване на мазута в Русе трябва да даде общината / netinfo

Регионалното депо за отпадъци в Русе разполага с две клетки за опасни отпадъци. В тях може да се съхрани част от събрания мазут по поречието на Дунав, каза за Дарик радио инж. Атанасов от екоинспекцията.

Разрешение за съхраняване на мазута в Русе трябва да даде общината, като собственик на регионалното депо. Политиката на администрацията е да не изхвърлят на сметището отпадъци, които не са общински, но предвид сложната ситуация, разрешение би могло да се даде смятат от РИОСВ-Русе.

За да се избегне риск за здравето на населението РИОКОЗ в Русе забрани да се консумират уловени, дори и живи, риба и водни птици от р. Дунав. На домашните животни и птици, отглеждани в домакинствата да се осигури за пиене вода от централния водопровод. Забранява се и къпането в реката.

Нефтеното петно все още не се стигнало до 585 км., където е разположена цялата техника за неговото улавяне, каза за Дарик радио директорът на АППД Георги Георгиев. По прогнозни очаквания този следобед трябваше да се проведе операцията по събирането на мазута. Плътността на разлива е малка, челото на петното е разпокъсано и мазутът няма да стигне до Русе, смятат специалистите.