/ БГНЕС
Размириците в Македония предизвикаха политически коментари у нас.

Президентът Румен Радев призова съседката ни да не се отклонява от европейския път и да уважават демократичния процес. Държавният глава призовава българските граждани към спокойствие. Снощи под ръководство на вицепремиера Стефан Янев е било проведено спешно заседание с министъра на вътрешните работи и компетентните служби, на което е било констатирано, че няма непосредствени рискове за страната ни.

"Загрижени сме от изострянето на вътрешнополитическата криза в Република Македония и не приемаме насилието под всяка форма като начин за решаване на проблемите", се посочва в позиция на външния министър Ради Найденов.
 

БГНЕС


Той изрази надежда, че моментното овладяване на ситуацията ще допринесе за възстановяване на върховенството на закона и нормализиране на работата на парламента.

"Призоваваме всички партии, граждански сдружения и институции да отговорят с действия в съответствие с нормите на демокрацията на консенсусната цел на обществото в Република Македония за европейска и евроатлантическа интеграция", се посочва още в позицията на българския външен министър.

парламент
БГНЕС

Румен Радев изрази безпокойство от напрежението в Македония
 
Целостта на Македония е жизненоважна за България. След този коментар лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допълни, че македонските лидери трябва да проявят разум и да продължат по пътя към Европейския съюз.
 
"Македония като държава е жизнено важно, в т.ч. и за България, да запази целостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Не е хубаво на границата ни да има такава нестабилност", смята Борисов.

Борисов: Запазването на целостта на Македония е жизненоважно и за България Според Борисов няма нужда на този етап не е нужно да се взимат допълнителни мерки по границата ни с Македония.
 
Бойко Борисов отбеляза, че е използвал личните си контакти да каже на политиците в Скопие, че при напрежение се подава оставка, както сме направили у нас, в Италия, Великобритания. Минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява, добави Борисов.
 
Снощи председателят на ГЕРБ и кандидат за премиер е разговарял по телефона с президента Георге Иванов, по искане на македонския държавен глава, с Никола Груевски, със Зоран Заев (лидерът на СДСМ), с когото, по думите му, бил по-добър приятел, независимо че е от друго политическо семейство.
 

Бойко Борисов
БГНЕС

По време на заседанието парламентът прие декларация във връзка с размириците в Македония. В нея се казва, че осъждат нахлуването и насилието в местния парламент. Българските депутати призовават за единство и декларират намерение по време на нашето председателство да се работи за ускоряване на присъединяването на Македония към Европейския съюз.

Сблъсъци в македонския парламент (ВИДЕО)

Красимир Каракачанов
БГНЕС

От своя страна съпредседателят на Обединените патриоти Красимир Каракачанов заяви, че не е съгласен със служебното министерство и според него опасност за страната ни има:
 
"Припомням - когато беше големият граждански сблъсък в Македония през 2001 година, имаше опасност в България да влязат 100 000 албански бежанци. Имаше и подобен натиск върху България - да ги приеме, но нашето правителство отказа. Всеки един граждански конфликт и междуетнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион, тъй като там се преплитат интересите на няколко държави. Погледнете реакцията на Албания, погледнете и тази на Сърбия. От тази гледна точка позицията на България трябва да е ясна и категорична. България е гарантът за териториалната цялост на Македония. Това е като ясна декларация, защото не е нормално със създадени от чужбина партии или с документи и платформи, подписвани в чужбина, да се решават вътрешни проблеми на суверенна държава", коментира той.

"Второ, истината е, че законите трябва да се спазват. Вина за тази ситуация има както сегашният премиер на Македония, така и неговата марионетка - президентът, а също и лидерът на опозицията. Защото стремежът към властта в Македония е стигнал до там в поведението на политиците, че те са готови да вкарат страната дори в гражданска война в името на това някой да се докопа до властта", посочи още Каракачанов.

Джамбазки за Македония: Има опасност за България

Валери Симеонов
БГНЕС

Потушаването на напрежението в друга държава не е работа на България, коментира от своя страна съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти Валери Симеонов. Той предупреди, че трябва да бъдем много внимателни и да преценяваме всеки свой дипломатически ход. Но във всеки случай не резки движения, категоричен е представителят на националистическата коалиция.
 
"Аз съм категорично за запазване на териториалната цялост и бързото решаване на този въпрос, но лично съм скептичен за подобен бърз вариант, прогнозира политикът. На въпрос дали има външна намеса, довела до случващото се в скупщината, той отговори, че сме свидетели на по-активна външна политика на албанската държава. "Да не кажа леко агресивна", добави Симеонов.
 
Според него не трябва да се допуска пряка намеса на Албания чрез инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония, това трябва да се контролира, включително Европа трябва да е нащрек.
 
По думите на националиста у нас ситуацията е коренно различна и няма опасност да се повтори македонският вариант. "Защото етносите в голяма степен са приобщени, има нормален диалог", обясни съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти. "Партии като ДПС и ДОСТ пречат на естествената цялост на обществото и ние винаги сме били против тяхното участие в управлението и политиката", посочи още Валери Симеонов. По думите му, тези две формации носят у себе си риска от разпалване на междуетнически конфликти.

Корнелия Нинова
БГНЕС

От трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи парламентът да излезе с обща декларация, в която да бъде записано:
 
"Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на вътрешнополитическата криза в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Това е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове. Очакваме президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката", посочи Нинова.
 
Председателят на парламента Димитър Главчев заяви, че след края на днешното заседание ще има извънреден председателски съвет.

Мустафа Карадайъ
БГНЕС

В декларация от парламентарната група, пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи паралел със ситуацията у нас.
 
"ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава. А на Балканите - взривоопасен. Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като крайните националисти в България. Дори има съвпадение в имената на някои от политическите формации. По тази, а не по друга причина, ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайни националисти е опасно, защото рано или късно торпилира етническия мир", посочи Карадайъ.