Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че целостта на Македония е жизненоважна за България. Той настоя за намиране на политически изход от ситуацията. Пред журналисти в парламента той призна, че е разтревожен от случващото се в съседната ни страна.
 
"Македония като държава е жизнено важно, в т.ч. и за България, да запази целостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Не е хубаво на границата ни да има такава нестабилност", смята Борисов.

Македонският президент Георге Иванов призова за разум и спокойствие след сблъсъците и напрежението от четвъртък вечер. Над 100 души са ранени, след като гневна тълпа нахлу в парламента след спорно гласуване за избор на нов председател. Сред пострадалите има няколко депутати, включително и лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зоран Заев. От Министерството на вътрешните работи на Македония съобщават още, че ситуацията в центъра на Скопие, около и в парламента е нормализирана. Предприети са допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите.

Сблъсъци в македонския парламент (ВИДЕО)
 
Бойко Борисов отбеляза, че е използвал личните си контакти да каже на политиците в Скопие, че при напрежение се подава оставка, както сме направили у нас, в Италия, Великобритания. Минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява, добави Борисов.
 
Снощи председателят на ГЕРБ и кандидат за премиер е разговарял по телефона с президента Георге Иванов, по искане на македонския държавен глава, с Никола Груевски, със Зоран Заев (лидерът на СДСМ), с когото, по думите му, бил по-добър приятел, независимо че е от друго политическо семейство.

Протестиращи щурмуваха парламента в Скопие (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
"Много внимателно, без никаква намеса във вътрешните работи, ги призовах всички да намерят политически изход от тази криза, тя тлееше години наред. Чувствата на лидерите на партиите трябва да останат на второ място,омразата е голяма", категоричен е Бойко Борисов.
 
Той подчерта за пореден път, че няма как да не сме разтревожени, "когато има подобни процеси, подобни кървища и безскрупулни действия в един парламент на държава, която ние всячески подкрепяме за ЕС и НАТО".

Македонският президент призова за спокойствие и разум след размириците
 
Борисов определи събитията в скупщината като "нещо неприемливо като поведение в един парламент". Важно е България да бъде пример за стабилност, подчерта кандидатът за премиер.Според него през последните дни с президента Радев са дали добър пример как може да се работи заедно в името на България.
 
За целите Балкани дестабилизацията е проблем, смята Бойко Борисов, попитан дали може да се активират спящите клетки в региона заради кризата в Македония. Българският етнически модел е пример, премине ли се границата - води до тежки напрежения, подчерта той.