/ БГНЕС
България продължава да подкрепя пълноправното членство на Македония в ЕС и НАТО
Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония. Призовавам гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Това каза лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов по повод тежките инциденти в македонския парламент.

Консултативна среща в МВР заради ексцесиите в Македония
 
"Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация. Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО", заяви още Борисов.

Протестиращи щурмуваха македонския парламент (СНИМКИ/ВИДЕО)

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан осъди съпроводените от насилие протести в македонския парламент, предаде АП. Хан заяви в Twitter, че "насилието няма място в парламента".

Шведският посланик в Македония Матс Стафансон, говорейки от името на други европейски дипломати, напомни на македонските политици нуждата от диалог и каза, че "е отговорност на полицията в тази страна да гарантира да не се стига до подобно насилие".
 
Изявленията бяха направени, след като демонстранти нахлуха в сградата на парламента в Скопие, за да протестират срещу избирането на нов председател.
БГНЕС, БТА