/ БГНЕС
Щурмът беше провокиран от решение парламентът да бъде оглавен от етнически албанец
СПЕЦИАЛНО ЗА ДАРИК: Журналистът Васко Ефтов обобщава ситуацията в Скопие
93455
СПЕЦИАЛНО ЗА ДАРИК: Журналистът Васко Ефтов обобщава ситуацията в Скопие
  • СПЕЦИАЛНО ЗА ДАРИК: Журналистът Васко Ефтов обобщава ситуацията в Скопие
Протестиращи нахлуха в сградата на парламента на Македония в столицата Скопие, след като социалдемократите и етническите албански партии гласуваха да изберат етнически албанец за парламентарен председател, предадоха световните агенции.
 
Националисти, разгневени от този развой на нещата, са проникнали в основната зала на парламента, уточнява Ройтерс. Според ТАСС демонстрантите са стигнали само до фоайето, но се опитвали да влязат и в пленарната зала. ДПА и АФП посочват, че нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на партията ВМРО-ДПМНЕ.
  Македонският президент насрочи лидерска среща

Телевизионни кадри показаха, че лидерът на социалдемократите Зоран Заев е бил леко ранен в разразилата се схватка в сградата на парламента след нахлуването на протестиращите. На кадри се вижда кръв да се стича от лявата страна на челото му, предаде Ройтерс.
 

Талат Джафери е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто малката балканска страна стана независима през 1991 г.

Бойко Борисов следи с тревога ставащото в Македония

Той е бил избран при гласуване с подкрепата на 67 депутати, съобщи Зоран Заев по-рано тази вечер, след което го поздрави и му пожела късмет на новия пост. Но депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота и казаха, че той не е протекъл както обичайно чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила, допълва Ройтерс.
 
ТАСС съобщава, че за Джафери са гласували 62 депутати (от общо 120). Агенцията допълва, че опозицията, начело със СДСМ е заобиколила парламентарната процедура при избора на нов председател. ТАСС припомня още, че Джафери е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция.
 

БГНЕС


Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня Ройтерс.

Нови масови протести в Македония (СНИМКИ) 

На изборите на 11 декември м.г. ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват, предаде ДПА. Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120, припомня агенцията.
 


Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.
 
Хиляди македонци протестираха в последните месеци в подкрепа на Иванов и Груевски, които настояват, че нови избори са изходът от политическата криза, отбелязва ДПА.
БГНЕС