Сблъсъци в македонския парламент (ВИДЕО)

Македонският президент насрочи лидерска среща

/ БГНЕС
Македонският президент насрочи лидерска среща
СПЕЦИАЛНО ЗА ДАРИК: Журналистът Васко Ефтов обобщава ситуацията в Скопие
93455
СПЕЦИАЛНО ЗА ДАРИК: Журналистът Васко Ефтов обобщава ситуацията в Скопие
  • СПЕЦИАЛНО ЗА ДАРИК: Журналистът Васко Ефтов обобщава ситуацията в Скопие
Държавният глава на Македония Георги Иванов насрочи лидерска среща за петък. Тази вечер той направи специално обръщение към нацията заради събитията в парламента.
 
По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски реагира на днешните инциденти в македонския парламент във Facebook.

Протестиращи нахлуха в сградата на македонския парламент (СНИМКИ/ВИДЕО)

"ВМРО-ДПМНЕ с демократични средства ще се противопостави на антидържавните действия от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ). Ще използваме всички правни и политически средства. Насилието не е решение. Необходимо е да се стигне до успокояване на страстите. Призовавам за успокояване. Народът не трябва да се подава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да вкарат страната в още по-голяма криза, за да изпълнят техния сценарий", написа Груевски.

Бойко Борисов следи с тревога ставащото в Македония

Македонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята, обобщават информационните агенции събитията от тази вечер.

Стотици протеситращи влязоха в Народното събрание и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (бел.ред. от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети) за председател на македонския парламент.
 
Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент.
 
В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха "Това е държавен преврат".
 
Специални части от Министерството на вътрешните работи бяха ангажирани с евакуирането на депутати в парламента. В оперативния щаб на МВР бяха събрани всички ръководители, включително министърът на вътрешните работи Агим Нухиу, директорът на полицията Митко Чавков, зам.-директорът Бесир Деари, както и останалите ръководители на сектори.
 
В 20.08 ч. месно време (21.08 ч. българско време) Митко Чавко е издал заповед на специалните части да предприемат действия за осигуряване на евакуацията на депутатите и възстановяване на реда. В 20.27 ч. местно време специални части са влезли в Събранието на Македония и до 20.43 ч. са успели да евакуират 30 депутати.

След приключването на евакуацията, в 22.35 ч. местно време на полицейските служители в Македония е било наредено да проверят всички помещения в парламента за пострадали, нуждаещи се от медицинска помощ, предава "Инфо". Предстои да бъдат проверени всички болници в столицата, за да се установи броят на пострадалите при ексцесиите и тяхното състояние.

До момента са установени 45 пострадали, като между тях има трима полицаи, предава "Алсат-М".

Малко преди полунощ българско време специалните части започнаха и операция за разгонване на демонстрантите.
БГНЕС, Фокус