/ iStock/Getty Images
Канал за нелегални мигранти от Гърция за България разкриха гранични полицаи от Регионална дирекция "Гранична полиция" – Смолян, заедно със служители на Областна дирекция на МВР – Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържани са организаторът, петима български граждани и незаконно преведени мигранти.

Разследване в Гърция за трафик на хора, заподозрени са българи

На 17 септември в района на местността "Колибаря", граничен полицейски наряд от Гранично полицейско управление - Ивайловград подава знак за спиране на движещи се по пътното платно три автомобила, които не се подчиняват на полицейското разпореждане.

Гърция в очакване на нова мигрантска вълна

Веднага са предприети заградителни и оперативни действия. В резултат на бързата реакция, малко по-късно в района са установени колите, едната от които претърпяла пътно-транспортно произшествие, с петима български граждани на възраст от 24 до 36 години.

Каракачанов: Имаме готовност, ако бежанският натиск по границата с Турция се увеличи

Освен българите, в автомобилите са открити и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те са задържани и са приведени в помещение за задържане на Гранично полицейско управление - Ивайловград.

Ердоган: Турция може да отвори отново мигрантския маршрут към Европа

В хода на продължилото разследване е установен и задържан организаторът на канала, който е 25-годишен афганистански гражданин, пребиваващ в София. Извършена е проверка на адреса, обитаван от него, където са задържани още двама незаконно пребиваващи афганистанци.

Африкански бежанец държа малко дете за заложник в Германия, полицията го освободи

За случая е уведомен дежурен прокурор от Районната прокуратура в Ивайловград. Срещу българите, превозвали мигрантите, са образувани три бързи производства, а срещу афганистанските граждани - 8 бързи производства.

Турция не може да се справи с нова вълна мигранти от Сирия, заяви Ердоган

Според първоначалните данни се касае за организиран канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към страни от Западна Европа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.