/ БГНЕС
До 2 хиляди души могат да бъдат изпратени веднага на границата с Турция
Имаме готовност за реакция, ако бежанският натиск по границата с Турция се увеличи, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му след изявленията на президента на съседната ни държава Реджеп Ердоган, че ще отвори границите, ако не получи още пари от ЕС, той вече е издал разпореждане военните да бъдат в готовност.

Турция иска от ЕС още пари за бежанците - иначе ги пуска към Европа (ВИДЕО)

В момента обстановката по границата е спокойна, но при увеличение на натиска до 2 хиляди души веднага могат да бъдат изпратени, като те ще разполагат и с техника, включително с мобилни телени съоръжения, обясни министърът.

Лидерите на Русия, Иран и Турция обсъдиха Сирия на среща в Анкара

Каракачанов допълни, че вече е готов проектозаконът за доброволна военна служба и е вкаран за междуведомствено обсъждане. По думите му за сега не е постигнато разбирателство по тази тема, макар че тя е залегнала в програмата за управление на страната.

При „тюлените“ се научават неща, които не дава никоя друга школа

Тази програма е обща и няма логика само предложенията на ГЕРБ да минават, посочи Каракачанов. Той допълни, че има усещането, че високата коалиционна култура на ВМРО вече се възприема като слабост, но има начини този проблем да бъде преодолян.

Наборна казарма от 2021 година?

Личната позиция на министъра беше, че трябва да се възстанови и наборната военна служба за срок от 6-7 месеца, тъй като в момента младите мъже при евентуална криза биха били просто пушечно месо, тъй като нямат никаква подготовка.

Започнаха учения на НАТО в Украйна с участието на България

Според Каракачанов е добре да бъдат увеличени и часовете по военна подготовка в училищата. Министърът каза още, че в Европа има държави, където съществува задължителна служба. Като примери той посочи Австрия, Дания, Норвегия. По думите му такава стъпка се обсъжда и в Германия и Франция.
БТА