/ БГНЕС
Тристранната среща на върха между лидерите на Русия, Иран и Турция, страните гаранти по астанинския процес за Сирия, започна в Анкара с тричасово закъснение от първоначално обявения час, предаде Франс прес.

САЩ няма да увеличават броя на войниците си в Сирия

Това е петата среща на върха по въпроса от 2017 г. насам между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна подкрепя сирийската опозиция, руския президент Владимир Путин и иранския президент Хасан Рохани, чиито страни подкрепят режима в Дамаск.

БГНЕС

"Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия", каза Ердоган при откриване на срещата на върха. "Запазването на надеждата за възможно политическо решение на кризата в Сирия е нещо, което зависи от нашите усилия", допълни той.

Турция иска от ЕС още пари за бежанците - иначе ги пуска към Европа (ВИДЕО)

Ердоган каза, че Турция, Русия и Иран трябва да поемат повече отговорност, за да установят мир в Сирия, допълва Ройтерс.

БГНЕС

Путин от своя страна подчерта нуждата от продължаване на безкомпромисната война срещу терористите в Сирия, визирайки въоръжените групи, доминирани от джихадистите, контролиращи Идлиб, които редовно са мишена на бомбардировките на сирийския режим и на Москва, предаде Франс прес.
"Зоната за деескалация не трябва да служи за терен за въоръжени провокации", допълни той. "Трябва да вземем допълнителни мерки, за да разгромим изцяло терористичната заплаха, идваща от зоната на Идлиб", подчерта Путин.

Осем цивилни загинаха при експлозия на кола бомба в Сирия

Той каза, че е недопустимо Сирия да бъде разделяна на зони на влияние, предаде ТАСС. Путин изрази увереност, че тристранната среща ще послужи за окончателно уреждане на сирийската криза. Той допълни, че днешната среща ще допринесе за укрепване на суверенитета на Сирия, на нейното единство и на териториалната й цялости, както и, че ще има принос и за гарантиране на стабилността в Близкия изток като цяло.

Сергей Лавров: Войната в Сирия приключи

Руският президент заяви още, че работата по възстановяване на Сирия не трябва да бъде политизирана. Путин каза, че се надява, че международната общност, особено ООН и съответните й агенции активно ще се включат в оказване на хуманитарно съдействие на Сирия, както и че ще оказват още по-важно съдействие за възстановяването на на инфраструктурата, училищата, болниците, електро и водопреносната мрежи на страната, които са разрушени от войната. Путин заяви, че тази поддръжка трябва да бъде предоставена на всички сирийци, без каквато и да е политизация, дискриминация и предварителни условия.

Руският президент съобщи още, че съставът на Конституционната комисия на Сирия е напълно изготвен.
Иранският лидер пък изтъкна нуждата от поставяне на основа за завръщането на сигурността в Сирия и изтъкна, че дипломацията, а не конфронтацията, ще осигурят мира в тази страна.
Рохани изрази надежда, че сътрудничеството между Иран, Русия и Турция ще може да помогне за разрешаването на кризата в Сирия, както и на всички останали регионални кризи, допълва ТАСС.
БТА