/ БГНЕС
Според Каракачанов, възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително
Наборна казарма от 2021 година?
102224
Наборна казарма от 2021 година?
  • Наборна казарма от 2021 година?
Вторият Национален събор на българските офицери и сержанти от запаса и резерва се провежда на Крънското ханче, край Казанлък. Той е под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вторият Национален събор на българските офицери и сержанти ще се проведе на Крънското ханче

"От 2021 година може да се въведе наборната военна служба,
ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват".

Запасните искат казарма от 1 година и свой закон

Това заяви министърът по време на Националния събор, който се провежда днес и утре. Според Каракачанов, възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв.

Той уточни, че ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора, между 18 и 30 години, те ще се окажат "пушено месо" и "лесни мишени".

Два варианта за доброволна военна служба

Според министъра на отбраната, крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри. Министърът допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседки са върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна.

Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър, е 6-9 месеца, като за жените и момичетата, тя е доброволна. "Дори сега да я въведем, сме закъснели", счита министър Каракачанов.

71% от българите искат връщане на задължителната казарма

Той отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Според Каракачанов, мотивите, с които тогава е било взето това решение, а именно, че „професионалната армия ще е малка, но добре обучена, добре платена и добре въоръжена“, са неверни.

Въвеждат доброволна служба в България

"Единственото, което е постигнато с премахването на казармата е фактът, че армията стана малка", допълни министърът на отбраната.

Няколко хиляди ветерани от резерва взеха участие във Втория национален събор на запасното воинство. Сред участниците бе и доайенът на офицерите от запаса - 96-годишният капитан Далечно плаване Атанас Илиев.

"Близо 20 хиляди са запасните в България", отчете в словото си председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса генерал от резерва Златан Стойков.

Ще има ли доброволна военна служба в армията ни?

За приноса и работата си в Съюза, той бе отличен с почетно златно отличие от Върховният комитет на тракийските дружества. Форумът на запасните уважиха и представители на различни институции.

По време на събора, бяха демонстрирани различни бойни техники и способности на Българската армия от воините от 68 бригада „Специални сили“ и ВВС, както и бойни умения от прабългарската школа „Бага-Тур“.

 Домакин на Третия събор на запасните догодина ще е Ямбол.