/ Деляна Бобева, DarikNews.bg
От Съюза на запасното воинство настояват да се възстанови Генералният щаб на Българската армия
Като грешка, отчитат от Съюза на офицерите и сержантите от запаса отмяната през 2007-2008 година на наборната военна служба. Отмяната довела до намаление на съпротивителните сили на населението за оцеляване в екстремни ситуации и за опазване на националната сигурност на страната.

Вторият Национален събор на българските офицери и сержанти ще се проведе на Крънското ханче

Тезата е на председателя на Съюза на запасното воинство о.р. генерал Златан Стойков. Генералът, както и други висши о.р. военни са в Казанлък за провеждането на тематична конференция, посветена на системите за защита на националната сигурност на страната.

Мащабно военно учение стартира в Смолян

Форумът е съвместен с Военната академия и е част от Втория национален събор на запасните офицери в България, чиято кулминация е утре и в другиден. Патрон на събора е министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов.

71% от българите искат връщане на задължителната казарма

Според генерал Стойков, възстановяването на наборната служба трябва да стане задължително през провеждането на национален референдум. От Съюза на запасните имали предложение към управляващите това да стане евентуално съвместно с местните избори, но предложението останало без резултат.

Ще има ли доброволна военна служба в армията ни?

"Поставяме този въпрос постоянно и ще продължим да го поставяме", заяви бившият началник на Генералния щаб на Българската армия. Оптималният срок, според о.з-та за наборната служба, който да важи за всички, бил 1 година.

Предлагат референдум за връщане на казармата

От Съюза на запасните считат, че 50:50 между кадровите военни и наборната войска трябва да бъдат поделени отговорностите по осигуряването на националната сигурност на страната и защитата на населението.  

iStock/Getty Images

От Съюза на запасното воинство настояват да се възстанови Генералният щаб на Българската армия. Направено е и съответно предложение пред Министерството на отбраната.

Въвеждат доброволна служба в България

Възстановяване на Глава 10 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, свързана със социалната политик в МО, с цел привличане на желаещи да служат в армията и гарантиране на социалния статус на военните, както и нов „таван“ от 560 лева за включване на запасни военни във военните обществени кухни, е друго искане на запасното офицерство.

"От управата на Съюза обявиха, че е в напреднала фаза разработката на Закон за запасното воинство, който да бъде приет от Народното събрание", съобщи още генерал Златан Стойков.
 
Два варианта за доброволна военна служба

Запасните офицери се обявиха и за по-дългосрочна Стратегия за развитието на българската армия, от порядъка на 15-18 години, както и за фиксиран процент от БВП - 2% , за отбрана.

Близо 20 хиляди души е членската маса на запасните офицери и сержанти в България, като най-възрастният член е на 103 години - генерал майор Иван Желев от Пловдив.

Официалното откриване на 2-рия Национален събор на запасното воинство в България, е утре на Крънското ханче. Третият събор догодина ще се проведе в Ямбол.