Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / Dariknews.bg, Адриан Кулев
Ще бъде въведена доброволна служба за младите хора в България. Това съобщи в Смолян вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че не се е отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в това отношение. 
 
„Продължавам да настоявам да се въведе казармата, тъй като смятам, че младите момчета и мъже в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем. Те не стават по-малко, а за съжаление те стават повече и за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече до границата на България, така че за мене е задължително“, коментира Каракачанов.

военни
Dariknews.bg, Адриан Кулев

Според министъра на отбраната, той имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждане на доброволна служба.
 
„Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка  от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат на служба“, добави вицепремиерът.

военни
Dariknews.bg, Адриан Кулев

Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците:
 
Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия“, добави Каракачанов.
 
Той предлага въвеждането на швейцарската система, при която има обучение на всички, като то да бъде кратко - в рамките на шест месеца, а след това те да влизат в резерв и да опресняват знания и подготовка.
 
„След като държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, Швеция, Финландия и Норвегия, които също връщат наборната военна служба, защото заплахите към тях са много по-малки, отколкото са заплахите към нас – държавите от Южна Европа или Балканския регион, значи те са по-глупави от нас ли, или така са решили да харчат пари?! Просто мислят за сигурността си. Няма да се връщам към баналната народна поговорка – Който не храни своя армия, храни чужда армия. А ние 500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, коментира още Каракачанов.

военни
Dariknews.bg, Адриан Кулев

Вицепремиерът коментира и темата с отпускането на допълнителните парични средства за полицаите.
 
„Ние приехме националният план за увеличаване на разходите за отбрана с 2%. Както тази година имаше увеличение на заплатите на военнослужещите се, така ще има и следващата. Смятам обаче за правилно целият сектор сигурност – армия, полиция и служби за сигурност да вървят в комплект. Не смятам, че е правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или вдига протест. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията. Виждате ги тези момчета и момичета, които заминават за Афганистан, тяхната служба едва ли ще е по-лека от тази на полицая. Никога не съм се стремил да разделям армия и полиция, не само защото съм вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, а защото смятам, че така е правилно. И когато се говори за възнагражденията в сектор „Сигурност“, то трябва всички да вървят комплект, да има равнопоставеност и да има еднаква мотивация за всички“, категоричен бе той.
 
Стана ясно още, че в национален план недокомплекта в армията е 5500 бройки.
 
 „Ние сме отделили около 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн.лв. за този проблем. С тях са подсигурени средства за 1300 бройки по щат.

военни
Dariknews.bg, Адриан Кулев

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе участие в Смолян в тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Контингентът е в състав от 158 военнослужещи.
 
Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.

военни
Dariknews.bg, Адриан Кулев

Контингента се отличаваше с нови униформи и обувки.
 
„Това ми бе един от първите ангажименти, курсантите да бъдат с нови такива и да се отличават от останалите. И униформите, и обувките са били една тема, която е била болна. Тема, от която някои хора във времето са се опитвали да бъркат в кацата с мед, а това е престъпление - от храната и дрехите на войниците, някой да си мисли да прави някои работи. Това е нещо, което трябва да се възстанови обратно като практика и от там нататък Щабът по отбраната мислят и за новите униформи“, коментира вицепремиерът.
 
Каракачанов подари иконата на Свети Георги на командира на контингента полковник Георги Маргитин с пожеланието да бди над всички по време на мисията и им пожела всички да се завърнат живи и здрави в Родината си.
 
На контингента командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров подари специално изработено знаме.