/ iStock/Getty Images
Мащабно тактическо учение на Сухопътните войски с международно участие „Родопи - 2019“ стартира днес в Смолян, съобщават от пресцентъра на 101-ви  Алпийски полк.

600 военни ще участват в тактическото учение на Сухопътните войски "Родопи-2019 г."

В него  участие ще вземат  близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за водене на „Планинска война” в град Полче, Словения.
 
От Въоръжените сили на Република България в „Родопи - 2019 г.“ ще участват 490 военнослужещи от 101-ви Алпийски полк, 2-ра механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 61-ва механизирана бригада, 78-ми батальон за осигуряване, 110-ти логистичен полк, Националния военен учебен комплекс "Чаралица" и Националния военен университет „Васил Левски“.
 
Развяха знамето на 101-ви алпийски полк на връх Матерхорн в Алпите

Учението ,,Родопи -2019 г.“ е планирано и се провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования при провеждане на съвместни действия в планинско-гориста местност.

Темата е "Участие на 101-ви Алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. Участниците ще повишат подготовката си при извършване на маньовър, заемане на райони за отбрана в планинско-гориста местност, стрелба, устройване на наблюдателни постове и други, уточняват от поделението в Смолян.
 
19 нови попълнения в 101-ви Алпийски полк - Смолян

Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а директор на учението е полковник Мирослав Костадинов от отдел „Операции” в командването на Сухопътните войски.

Учението ще продължи до 20 септември.