военни
военни / iStock/Getty Images
Тактическо учение на Сухопътните войски с международно участие "Родопи - 2019" ще състои в района на Смолян от 9 до 20 септември, съобщиха от Министерството на отбраната. В него ще участват близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за водене на "Планинска война" в град Полче, Словения.

От Въоръжените сили на България в "Родопи - 2019 г." ще участват 490 военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 61-ва механизирана бригада, 78-ми батальон за осигуряване, 110-ти логистичен полк, Националния военен учебен комплекс "Чаралица" и Националния военен университет "Васил Левски". 

20 г. от създаването на бригада „Югоизточна Европа“ с участието на България

Учението "Родопи -2019 г." е планирано и се провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования при провеждане на съвместни действия в планинско-гориста местност. Темата е ,,Участие на 101-ви алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент". Участниците ще повишат подготовката си при извършване на маньовър, заемане на райони за отбрана в планинско-гориста местност, стрелба, целеуказване, устройване на наблюдателни постове и др. 

Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а директор на учението е полковник Мирослав Костадинов от отдел "Операции" в командването на Сухопътните войски.

Медийният ден на учението ще бъде на 12 септември 2019 г., по време на който ще се проведат демонстративни занятия по огнева и алпийска подготовка.
БТА