/ Gulliver/Getty Images
България бе първата страна-домакин на многонационалния й щаб през 1999 г.
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участват в отбелязването на 20-годишнината от създаването на бригада „Югоизточна Европа“ (ЮИЕ) и в церемонията по предаването на председателството на Политико-военния управляващ комитет. Събитията ще се проведат от днес, 29 август, до 31 август в Лариса, Гърция, съобщиха от Министерството на отбраната.

Бригада „Югоизточна Европа“ се състои от сухопътни елементи от въоръжените сили на Албания, България, Гърция, Македония, Румъния и Турция. Структурата на бригадата е изградена от мултинационален щаб, щабна и свързочна роти, батальон за осигуряване и обслужване, бойни и поддържащи формирования. Те са в постоянните си бази на дислокация. Бригада „Югоизточна Европа“ се сформира за учебно-тренировъчни дейности според съвместно изготвени програми или при извънредни случаи, ако има политическо решение за тази цел.

Започва учение на Специалните сили на САЩ и Европа у нас

Бригада „Югоизточна Европа“ започва дейността си през август 1999 г. България бе първата страна-домакин на многонационалния й щаб, който беше разположен в гр. Пловдив. На 1 май 2001 г. бригадата е обявена за „оперативно готова“ за участие в операции по опазване на мира.

За първи път щабът на бригада „Югоизточна Европа“ участва в операция на НАТО (от 6 февруари до 6 август 2006 г.) като щаб на Многонационална бригада – Кабул, под ръководството на бригаден генерал Нейко Ненов. В знак на почит към българския командир преди броени дни в щаба на бригада „Югоизточна Европа“ в Лариса беше открита паметна плоча на генерал-майор Нейко Ненов. Успешното лидерството на българския командир се помни в бригадата и ще продължава да служи за пример.

50 български военни участват в мащабното учение „AGILE SPIRIT - 2019“ в Грузия

През годините повече от 500 военнослужещи от 7 нации са служили в щаба на бригада „Югоизточна Европа“. В момента България участва с пет военнослужещи.
 
 
БГНЕС