/ iStock/Getty Images
Общо 50 български военнослужещи от състава на Сухопътните войски и Силите за специални операции участват в "AGILE SPIRIT - 2019" - едно от най-мащабните учения, домакин на които е Грузия, съобщи пресцентърът на министерството на отбраната.

В учението участват над 3000 военнослужещи от общо 14 нации - Грузия, САЩ, Белгия, България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Турция, Черна гора и Украйна. Многонационалното военно учение бе тържествено открито на 27 юли в района на Втора пехотна бригада от Западното оперативно командване на Сухопътните войски на Грузия в гр. Сенаки.

След смъртта на парашутист: Провеждат ново военно учение на Летище Чешнегирово

Учението продължава до 9 август 2019 г. Сред неговите основни цели са повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстване на оперативните способности на участващите сили по време на планирането и провеждането на операции в многонационална среда. То допринася и за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион.
 


"AGILE SPIRIT - 2019" включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение, което се провежда във войсковия район на Втора пехотна бригада в гр. Сенаки, и тактически учения, които се провеждат на полигони "Орфоло" и "Вазиани" в Грузия.

Борисов и Каракачанов гледат военно учение в Шабла (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ученията "AGILE SPIRIT" се провеждат ежегодно от 2011 г. насам и са един от компонентите на сътрудничеството на Грузия със САЩ и НАТО. До 2015 година те са с изцяло грузинско-американско участие, но след това се включват военнослужещи от различни страни-членки на Алианса, включително и Република България, както и партньорски страни.

 
БГНЕС