Херо Мустафа и Вежди Рашидов
Херо Мустафа и Вежди Рашидов / пресцентър, Комисия по културата и медиите
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес с Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ и с Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия в София. Темата на срещата беше партньорското сътрудничество между трите страни в процеса на подобряване на медийна среда и надграждането на заимоотношенията на България със САЩ и Германия. На срещата в зала „Изток“ на Народното събрание присъстваха народните представители Тома Биков, Ася Пеева, Йордан Цонев, Иван Ченчев и Боряна Георгиева. Това съобщиха от пресслужбата на културната комисия.

Херо Мустафа и Кристоф Айххорн изразиха готовност да споделят експертния потенциал на своите държави с България.

Вежди Рашидов: Новата памет за културното наследство в е дигитализацията


„В глобализиращия се свят подобряването на медийната среда е гарант за демокрацията, а борбата с фалшивите новини изисква нашите общи усилия. Българското правителство инвестира 20 милиона лева на година за разпространението на печатни издания, за да може всички граждани да имат достъп до пазара, затова „Български пощи“ бяха натоварени с тази задача, а държавата компенсира дефицита, който се създава в бюджета на пощите. В България свободата на словото е гарантирана от Конституцията“, заяви по време на срещата Вежди Рашидов.

Народните представители се обединиха около идеята да бъде използван експертният опит на САЩ и Германия в подготовката на законодателни инициативи, които могат да гарантират прозрачността на медийната собственост. Двамата посланици благодариха за честния и открит диалог с Комисията по културата и медиите в Народното събрание.