Президентът удостои НАТФИЗ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за 70-годишния исторически принос на Академията в развитието на българската култура и образование
Президентът удостои НАТФИЗ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за 70-годишния исторически принос на Академията в развитието на българската култура и образование / БГНЕС
Според президента, за случая "Скрипал" трябва да има неоспорими доказателства
Румен Радев: Солидарността не трябва да е едностранна или сляпа
96793
Румен Радев: Солидарността не трябва да е едностранна или сляпа
  • Румен Радев: Солидарността не трябва да е едностранна или сляпа
Правителството не е съгласувало решението си да извика българския посланик в Русия Бойко Коцев с президента Румен Радев. Това стана ясно от коментар на държавния глава.
 
Решението за отзоваването на нашия посланик е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира своите действия. Това е стъпка, която не е съгласувана с мен, заяви Радев.

Борисов привика в София посланика ни в Москва
 
По думите му солидарността не трябва да бъде сляпа и за случая "Скрипал" трябва да има неоспорими доказателства. Освен това според него солидарността не трябва да бъде и едностранна. Президентът припомни, че преди година е поискал от европейските лидери солидарност за намесата на Турция в изборите ни, но не чул такава: "Не така разбирам европейската солидарност".

Румен Радев НАТФИЗ
БГНЕС

БСП иска Борисов да обясни за привикването на посланик Коцев
 
Румен Радев отказа да коментира дали има натиск върху българското правителство да взема такова решение и дали и как това ще повлияе на посещението на руския президент Владимир Путин.
 
Държавният глава коментира и срещата във Варна между европейките лидери и турския президент: "Чухме как Реджеп Ердоган отстоява позициите на Турция. За моя изненада, чухме как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление, не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши едностранни проблеми".

Няма промяна в позицията на България за руските дипломати

Румен Радев НАТФИЗ
БГНЕС


Президентът Румен Радев говори пред журналисти преди да връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на ректора на НАТФИЗ „Кр. Сарафов" проф. д-р Станислав Семерджиев. Държавният глава удостои Академията за 70-годишния й исторически принос в развитието на българската култура и образование. Повод за присъждане на отличието стана традиционното честване на Международния ден на театъра, състояло се в НАТФИЗ на 28 март.