/ БГНЕС, архив
България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната - това заявиха за БГНЕС от Министерството на външните работи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви във Варна, че 14 страни-членки ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, подложени на въздействието на нервно-паралитичен газ в британския град Солсбъри на 4 март.
 
До този ход се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел с призив да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна.

САЩ, Канада и 14 европейски държави гонят руски дипломати
 
28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на Блока в Москва.
 
Германия, Франция и Полша досега казаха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чешката република и Литва – по трима, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия – един.

България не е взимала решение за експулсиране на руски дипломати заради случая „Скрипал“
 
Още в събота се появи информация в британския печат, според която България ще изгони руски дипломати от страната ни. Тогава от външно министерство заявиха, че София няма такива планове за момента.
БГНЕС