Президентът Румен Радев, който е на посещение в Прага, коментира пред медиите, че ще предостави на партиите достатъчно време, за да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, така че да се излъчи управленско мнозинство, правителство и редовен парламент. 

"Очаквам от партиите да поставят на първо място интересите на българските граждани", подчерта Радев. 

Румен Радев
Президентство, пресцентър

По повод политическото говорене у нас за войната в Украйна и декларацията й за членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона, президентът беше категоричен: „Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество, или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват“.

Преди дни от президентството разпространиха позиция, в която се посочва, че държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО, но той подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа. 
 
"България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", се казваше още в позицията.

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това би означавало война НАТО-Русия", заяви днес президентът Румен Радев пред журналистите в Прага.

Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани. Като президент и върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това да се прикрива“, добави той.

Румен Радев
Президентство, пресцентър

Радев разкритикува "Демократична България" за изявеното от ръководството ѝ намерение още в първия ден след свикването на новия парламент да внесе предложение за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна.

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна. За мен дори е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и за морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации", каза Радев.

Румен Радев
Президентство, пресцентър

Румен Радев
Президентство, пресцентър

Държавният глава е в Прага за неформален Европейски съвет. Там европейските лидери са обсъдили темата за таван на цените на газа. "Това е тема, която само се дискутира. Страните имат най-различни характеристики по отношение на получаване на газа”, коментира Радев.

Лидерите са препоръчали на комисията на следващия съвет да бъдат предложени конкретни стъпки за овладяване на цените, така че да има реформа на пазара, поясни той и допълни, че няма да се допуснат санкции, които увреждат икономиката и енергетиката на България.