Ден след като ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за преговори за кабинет с всички парламентарно представени партии, все още нищо не е ясно. По-голямата част от партиите пазят пълно мълчание и изчакват с официалните изявления. Очакват се отговорите от „Продължаваме Промяната”, ДПС, БСП и „Демократична България” до края на седмицата или в началото на следващата. Положителен отговор засега има единствено от формацията на Стефан Янев – „Български възход”. И категоричен отказ от „Възраждане”, информира NOVA.

ЦИК обяви окончателните резултати от Избори 2022

Големи отстъпки в името на широка коалиция по политики предложиха от коалицията, спечелила вота. „Ние не правим нищо формално, най-малкото за да си мием ръцете. Целта е платформа за разговори, в която да бъдат изяснени общите точки на съгласие и да се построи програма”, заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

Не поставят и условия за темите, които ще бъдат сложени на масата. „Готови сме за разговор по съдебната реформа, без да слагаме ограничителни линии, без да слагаме условия”, заяви Сачева.

Но са категорични - компромиси ще са необходими от всички участници, а лидерите трябва да направят крачка назад. На такъв ход не е готов Костадин Костадинов. От „Възраждане” дойде първият отказ.

„България няма нужда от евроатлантическо правителство, България има нужда от българско правителство, каквото няма от десетилетия наред”, заяви Костадин Костадинов.

Затова имат свое предложение и са готови с кабинет. „Възраждане” е готова да вземе третия мандат, ако президентът го даде на нас, разбира се”, каза Костадинов.

Но от партията не отговарят на въпроса очакват ли подкрепа от други партии и кои. „Най-вероятно отиваме на нови избори”, каза Костадинов.

„Продължаваме промяната”, ДПС, БСП и „Демократична България” още обмислят решението си и изчакват с официалната позиция. Интервю със съпредседателя на ДБ Христо Иванов беше публикувано в „Дойче Веле”. В него Иванов заявява, че в основната за започване на разговори трябва да бъде темата за съдебната реформа.

Соломон Паси прие предложението на ГЕРБ за контактна група за сформиране на кабинет

„… Трябва да видим какво ни е разделило. А това е въпросът за корупцията и за правосъдието. А когато не се казва нищо смислено по този въпрос от страна на Борисов: аз мисля, че той е този, който затръшва вратата. За пореден път”, заявява Иванов пред „Дойче Веле”.

Бившият депутат от „Демократична България” Георги Ганев смята, че разговори трябва да има.

„Категорично смятам, че да се разменят няколко думи кой как вижда нещата си струва, тоест сядане на масата, да, но сядане на масата не означава, че ще се постигне съгласие. Второто е много по-сложно”, заяви Георги Ганев.

Борисов обяви каква е следващата стъпка на ГЕРБ след изборите

Първият положителен отговор дойде от най-малката политическа сила – „Български възход”. Засега от партията на Янев не поставят червени линии по политики.

На този етап коментар отказват и двамата, посочени от ГЕРБ преговарящи - Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Очаква се началото на преговорите да бъде дадено след сформирането на 48 Народно събрание.
NOVA