Президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси потвърди в профила си във Facebook, че е получил покана от най-голямата парламентарна партия да участва в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействат „в преговорите за съставяне на евроатлантическо мнозинство и правителство в новия Парламент“. 

„Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това. Ако не успея в това общо дело, бих съдействал на всеки, който би го продължил“, пише Паси. 

Борисов обяви каква е следващата стъпка на ГЕРБ след изборите

На пресконференция днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи председателите на политическите партии, които ще влязат в 48-ото Народно събрание да се отдръпнат, за да се потърси национално съгласие за съставяне на стабилно правителство. От партията ще заложат на тактика с контактна група, преговорни екипи, в които ще бъдат поканени хора с безспорна евроатлантическа репутация. Да проведат кръга от преговори с политическите партии, всеки да си каже, обясни Борисов.

По темата "анти-Путин", например, ГЕРБ ще поканят Росен Плевнелиев, президент от 2012 до 2017 г., и президента на Атлантическия клуб Соломон Паси - бивш министър на външните работи, да бъдат модератори в разговорите. След края на преговорите на работните групи, да кажат кои ще са министрите, гласуваме едно правителство, обясни Бойко Борисов. 

Групата ще проведе срещи с всички проевропейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност, заяви Росен Плевнелиев в позиция, изпратена от офиса му.