/ БГНЕС
Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави. Това е позицията на президентството на България, съобщиха от "Дондуков 2". 

В отговор на изпратени въпроси за приетата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона, от Президентството разпространиха своята позиция
 
Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа, уточняват от прессекретарията. 
 
България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност, уточняват от президентството. "Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", се казва още в позицията.
 
 
 
Прессекретариат на държавния глава