/ БТА
"Гърция и България са доказателство, че в нашия регион, наситен с история и предизвикателства, може да има отношения на стратегическо партньорство, на открит диалог и европейско сътрудничество". Това каза президентът Румен Радев на срещата на "Дондуков" 2 с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, който е на посещение у нас.

Президентът изтъкна, че двете страни споделят важна отговорност за стабилността и сигурността в региона и за европейската перспектива на нашите съседи.

Румен Радев посочи още, че визитата на премиера на Гърция толкова скоро след формирането на редовно правителство в България е ясен знак за приятелските и открити отношения между двете страни. Той изрази увереност, че разговорите днес на гръцката делегация с новото българско правителство ще дадат силен импулс за развитието на отношенията между двете страни и за реализацията на важни двустранни проекти, които са от значение за целия регион.

Петков пред Мицотакис: Приятелските отношения с Гърция ще бъдат затвърдени

"Радвам се, че съм първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след изборите. За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение", каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Той посочи, че в разговорите с премиера Кирил Петков го е уверил, че Гърция е насреща за още по-голямо задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Двамата са обсъдили теми от взаимен интерес като енергетиката, транспорта, охраната на границите, международната търговия, посочи Мицотакис, който смята, че перспективите пред задълбочаването на двустранното сътрудничество са отлични. Премиерът на Гърция изтъкна също важността на контактите между двата народа и посочи, че всичко, което улеснява тази комуникация е в полза на двете страни и на целия регион, защото отношенията между България и Гърция са стратегически, от значение за сигурността на целия регион на Балканите.

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ и Преспанското споразумение между Гърция и РСМ да бъдат включени в преговорната рамка на югозападната ни съседка за членство в ЕС", призова президентът.

Ускоряването на процеса по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни, бе подчертано на срещата. Допълнителен позитивен ефект за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за втечнен газ край Александруполис, което се очаква да стане през 2023 г. и в който България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява.

Подобряването на транспортната свързаност, включително и чрез откриването на нови ГКПП, ще допринесе за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма, беше посочено по време на разговора. И България, и Гърция имат висок потенциал и успешно развиват сектора на информационните технологии в своите икономики, което създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на двустранното партньорство, включително и на регионално ниво. Румен Радев открои и успеха на южната ни съседка да привлече крупна инвестиция от един от глобалните технологични гиганти в страната.

Румен Радев изрази увереност, че проведените по-рано разговори на правителствено ниво ще дадат силен импулс за реализацията на важните двустранни проекти, които са от значение за целия регион. По думите му България и Гърция споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона, както и за европейската перспектива на нашите съседи.

Министър-председателят Мицотакис изрази удовлетворението си, че е първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след проведените през месец ноември избори у нас. „За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение“, посочи Мицотакис. 
БТА