Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Това е първата среща между двамата. Двамата премиери разговарят на четири очи. След това ще има заседание, на което двете правителствени делегации ще обсъдят теми от общ интерес.

"Беше удоволствие да проведем разговор с министър Мицотакис по много важни регионални теми. Това, което видях е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени. Заедно можем да постигнем повече, особено в сектора за обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност на целите Балкани", заяви премиерът Кирил Петков.

БГНЕС

"Интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап, е обща цел. Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция. Оттук нататък Атина и София започват нов етап в сътрудничеството си. Ние сме не само съседи, но и съюзници и партньори", заяви гръцкият министър-редседател Кириакос Мицотакис.

БГНЕС

"Факт е, че нашите страни са толкова близки от енергийна нужда", каза още Петков и добави, че Планът за възстановяване и развитие също може да бъде разгледан от регионална гледна точка.

"Също така разговаряхме за пандемията и за варианта Омикрон. Радвам се, че новият български премиер отдава голямо значение на ускоряването на ваксинацията в страната му", добави Мицотакис.

Петков обясни, че по време на срещата си с Мицотакис са говорели предимно за стратегическа инфраструктура. "Тази връзка трябва да се засили, защото тя е стратегическа за района, за икономиката и за целите на по-добра сигурност в региона", подчерта той.

Радев и Петков ще се срещнат с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис

"Нашата страна винаги е била лост за напредък по пътя на целия регион към Европейския съюз /ЕС/. Гърция подкрепя кандидатурите на страните-кандидатки, без да забравяме, че те трябва да изпълнят критерии, които са поставени за влизането им в ЕС - преди всичко добросъседството", каза още Мицотакис по темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, след своята среща с българския си колега Кирил Петков в Министерския съвет.

"В един период на увеличаващи се предизвикателства, един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички нас. Имаме политическа полза, икономическа и полза за сигурността", отбеляза Мицотакис, но подчерта, че Република Северна Македония и Албания трябва да изпълнят всички критерии, включително и тези за добросъседство.
Кириакос Мицотакис изрази подкрепа за новоизбраното българско правителство и покани Петков и министрите му на съвместно заседание между правителствата в Атина. От своя страна премиерът Петков прие и потвърди, че двете правителства ще проведат такова съвместно заседание през януари догодина.

В отговор на въпрос гръцкият премиер посочи, че Гърция ще се бори за пълно нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. И Гърция, и България сме призвани да защитаваме всеки ден нашите граници, които са граници и на ЕС. И двете страни вършим това ефективно с пълно зачитане на човешките права, подчерта гръцкият премиер. Българският му колега Кирил Петков също изтъкна, че добросъседството е най-важното, което можем да постигаме заедно в региона. Винаги сме готови да обсъдим всеки въпрос и да намираме най-добрите решения. Бидейки и двете страни на външната граница на ЕС, има логика да бъдем в добра координация между българската и гръцката страна.

Гръцкият министър-председател е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер от встъпването му в длъжност. Във фокуса на срещата между премиерите ще бъдат отличните двустранни отношения и възможностите за още по-активното им развитие, посочват от пресслужбата.

БГНЕС

Стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, има редица важни аспекти. На първо място е сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства. Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа, уточняват от правителствената информационна служба.

България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения. По данни на Българската народна банка преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31 декември т.г. са в размер на 2,57 млрд. евро. Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

По-късно през деня Мицотакис е поканен и на "Дондуков" 2, където ще се срещне и с държавния глава Румен Радев.