Държавният глава Румен Радев
Държавният глава Румен Радев / БГНЕС, архив
Радев: Диалог между институциите у нас няма. Някой тегли каруцата към автокрация
97564
Радев: Диалог между институциите у нас няма. Някой тегли каруцата към автокрация
  • Радев: Диалог между институциите у нас няма. Някой тегли каруцата към автокрация
Президентът Румен Радев обяви, че в България диалог между институциите няма и „някой тегли каруцата към автокрация”. В интервю за Българската телеграфна агенция държавният глава обясни автокрацията като „обсебване на всички институции, не само институции, а и медии”.

ЕС и Турция имаха конструктивна среща във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Като пример за липсата на диалог Радев дава външнополитическите активности на правителството на Бойко Борисов през последните месеци: „Срещата между Евросъюза и Турция беше договорена с чужд канцлер, без да бъде уведомен българският президент, при положение, че се кани президент на съседна държава. Българският президент не беше поканен на Срещата на върха на европредседателството ни. Българският президент научава за визитата на нашия премиер в Русия от чужди държавници”.

В последните дни на май Бойко Борисов ще бъде на посещение в Русия
 
Ден преди визитата на Борисов в Москва президентът Радев напомни за „русофобската реторика на определени български политици, която не допринася за развитието на диалога с Русия, към който се стремят все повече, и то влиятелни, европейски държави. И добавя: „От друга страна, аз тръгнах за тази среща и за тези разговори с ясното съзнание за силната обремененост от тези тежки и разрушителни политически декларации, включително и от сегашното мнозинство, което, нека не забравяме, обяви в свой доклад Русия за заплаха миналата година. А всичко това влияе на нашите отношения. Така че, въпросът тук по-скоро е към правителството, което неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха и то съвсем неотдавна”. Според държавния глава отмятането от подписани договори струвало пари и на България, и на Русия.

Борисов посрещна топло лидерите на ЕС и Западните Балкани (СНИМКИ)
 
Президентът обвини в политически PR част от действията на властта по време на европредседателството ни. “Страните от Западните Балкани не получиха ясна перспектива за присъединяване, но за сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от посрещания, изпращания, колко европейски лидери ще седнат на една маса, и много важно как точно ще се ръкуват, и което се превръща едва ли не в основен критерий за успеха на председателството. Мисля, че прекалената употреба на европейското председателство за политически PR някак си погасява европейската симпатия на българите. Защото виждате, че хората говорят в крайна сметка повече за проблемите покрай трафика и за менюто на официалната вечеря. Ако трябва да обобщя това европейско председателство, смятам, че ако със същата страст, с която българското правителство се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, ако със същата страст правителството се хвърли да работи за собствения си народ, тогава ни очаква едно по-добро бъдеще”.

Лидерите от ЕС и Западните Балкани с обща снимка в София (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Според Радев отсъствието му от важните събития по време на европредседателството било част от стратегията на правителството на Борисов. „Аз непоканен не ходя никъде. Но на откриването на европейското председателство на 11 януари аз ясно формулирах своите виждания за една социална, достъпна за своите граждани Европа. Вместо това, гражданите получават снимки от Моста на влюбените”, завършва президентът Радев.

Цялото интервю с президента Радев пред БТА можете да прочетете тук
 
БТА