Лидерите от ЕС и Западните Балкани с обща снимка в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

/ БГНЕС
Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събраха за обща снимка пред НДК в София. Националният дворец на културата в столицата събра държавните и правителствени ръководители от Евросъюза и Западните Балкани за среща на върха.

Премиерът на Македония: Спорът за името може да се реши през юни

ЕС потвърждава отново недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това се посочва в приетата днес декларация на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.

Ръководителите на ЕС и на неговите държави членки са постигнали съгласие по документа, към който са се присъединил и партньорите от Западните Балкани.

Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа, се казва в декларацията.

среща на върха
БГНЕС

Вижте снимки от топлото посрещане на лидерите на ЕС и Западните Балкани

В нея се посочва още, че ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ, въз основа на постигнатия от партньорите от Западните Балкани съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.
 
 

Държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, лидерите на държавите партньори от Западните Балкани, както и Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни, Йоханес Хан се събират за семейна снимка в Националния дворец на културата, където се състои Срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Heads of state and government of the member states of the European Union and their counterparts from the Western Balkan region, as well as Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani, Johannes Hahn line up for a family photo at the National Palace of Culture during the EU-Western Balkans Summit.

Публикувахте от Българско председателство на Съвета на ЕС - Bulgarian Presidency Council of the EU в 17 май 2018 г.
ЕС приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства, пише още в документа.
Укрепването на добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество са ангажимент на партньорите от Западните Балкани, който се подкрепя от ЕС.

Какви са очакванията към срещата ЕС - Западни Балкани?

Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събраха за обща снимка пред НДК
БГНЕС

Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионални инициативи, ЕС и Западните Балкани се ангажират да повишат значително свързаността във всичките й измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.

В декларацията ЕС и партньорите от Западните Балкани признават, че резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност са от съществено значение за политическата и социално-икономическата трансформация на региона, както и за регионалната стабилност и сигурност, съответстващи на висшия интерес на гражданите им.

С дезинформацията и други хибридни дейности ще се борим съвместно чрез по-голямо сътрудничество в областта на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата комуникация, се казва още в документа.

Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събраха за обща снимка пред НДК
БГНЕС

За да ускорим подобряването на живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, днес ЕС стартира приложената към настоящата декларация приоритетна програма от София за ЕС и Западните Балкани, стъпвайки на съответните аспекти от приетото на 6
февруари 2018 г. съобщение на Комисията, пише в декларацията.

ЕС приветства намерението на Хърватия да бъде домакин на среща на върха между ЕС и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 г.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ДЕКЛАРАЦИЯ

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани