Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас
Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас / БГНЕС
Македония и Гърция са все по-близо до решение на спора за името на западната ни съседка. Пред журналисти в София премиерът на Македония Зоран Заев каза, че на среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас са стигнали до една опция за името на Република Македония, която ще бъде обсъдена в двете страни, съобщи БТА. Ако бъде одобрена, ще е я обявим, каза Заев, без да дава повече информация за предложението.  

Заев участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се провежда в София. На нея той имаше разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Зоран Заев се надява да се намери решение в спора за името на страната преди срещата на Европейския съюз през юни, заяви самият той.

Препятствия пред евроинтеграцията на Сърбия и Македония
 

„На днешната среща с гръцкия премиер, приятеля на Македония, Алексис Ципрас ние заедно отбелязахме прогреса, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името“, каза Заев. Двамата министър-председатели са разгледали възможните опции за решение, които македонската страна е представила по време на последния кръг от преговорите.

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас
БГНЕС

Премахват името "Александър Македонски" от скопското летище (ВИДЕО)

По думите на Заев консултациите ще продължат между двете страни. „От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, но това зависи и от двете страни“, каза още той. 

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас
БГНЕС

През януари: Заев и Ципрас отблокираха евроинтеграционния процес на Македония

„Разговаряхме по същество и разгледахме няколко варианта. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни. Продължаваме с консултациите в страните си, за да видим дали е възможно това решение. Ако е така, вероятно ще имаме решение. Ако не успеем, ще продължим с преговорите”, заяви Зоран Заев, цитиран от NOVA.

Все още не сме в позиция да говорим за договор /за името на Македония/, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференция в София, предаде агенция МИА.

Вярвам, че сме изминали голяма част от пътя, но имаме да извървим още път, добави той. "Разглеждаме стъпка по стъпка всички детайли. Още не сме в позиция да говорим за договор. Ще има и следващи стъпки с цел, ако е възможно, отново да се срещнем в началото на следващия месец", каза Ципрас.

Срещата в София е втората между двамата премиери от началото на тази година. Първата бе в Давос през януари.

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, който присъства на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София, изрази оптимизъм, че Македония и Гърция ще разрешат спора за името. Но той не направи прогнози за възможна времева рамка.

„Винаги съм оптимист. И ще остана оптимист. И двамата министър-председатели са на добър път“, каза Хан, коментирайки срещата между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Що се отнася до възможността за постигане на решение до срещата на върха на ЕС през юни, той каза, че дотогава има още месец и че всичко е възможно.

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани
БГНЕС, БТА