/ ThinkStock/Getty Images
Каква е полезната позиция на България в спора за името на Македония?
Македония ще плати входа към ЕС и НАТО с името си
96264
Македония ще плати входа към ЕС и НАТО с името си
  • Македония ще плати входа към ЕС и НАТО с името си
Смяна на името на Македония е жабата, която държавата трябва да преглътне, за да влезе в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Тезата е на кореспондента в Скопие и член на Македонския научен институт Костадин Филипов.
 
Стотици хиляди на протест в Атина заради името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Името е цената, която Македония ще плати, за да се нареди сред държавите-членки на ЕС и НАТО. Важно за България, обаче е какво ще бъде то, посочи журналистът Коста Филипов.
 
"Македония просто трябва да преглътне една голяма жаба, каквото направиха всички държави от Източна Европа, които искаха да станат членове на ЕС и НАТО. В това число е и България чрез забраната на четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй".
 
България няма да се намесва в спора за името на Македония, но е с ясна позиция

"Ако ме питате кой от тези пет варианта е "най в оборот", това очевидно е "Северна Македония", поне в преговорите между двете държави, въпреки че това не отговаря на интересите на България", коментира Филипов.
 
Именно този вариант за Северна Македония ще се окаже проблемен за България, прогнозира председателят на Македонския научен институт доц. Атанас Гребенаров. "Между редовете, това, което бихме могли да си позволим да прогнозираме, че варианти като Северна Македония и Горна Македония предизвикват много сериозни въпросителни у нас", коментира той.
 
Радев за името на Македония: Без географски определения, които биха застрашили интересите ни

И от Македонския институт очакват въпроса с името да се разреши през юли, каквато заявка дават и от Скопие. В същото време доц. Атанас Гребенаров определи визитата на президента Румен Радев в Македония като важен сигнал за отношението на България към името на западната ни съседка.