Президентът на България Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов
Президентът на България Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов / БГНЕС
България няма да подкрепи решение с географско определение за името на Македония, което би застрашило интересите на България. Това заяви държавният глава Румен Радев в рамките на официално посещение в Скопие и след проведена среща с македонския му колега Георге Иванов, отбелязва местният телевизионен канал „Алсат-М“.
 
„Първо, трябва да подчертая, че не става въпрос за никакви санкции от България. Ние ясно заявихме нашата позиция. За нас е много важно новото име, което ще бъде резултат от тези разговори, да не съдържа географско определение, което е част от територията на Република България", заяви Румен Радев.
 
Това е първото официално посещение на български президент в Македония след подписването на Договора за добросъседски отношения между двете страни.

България няма да се намесва в спора за името на Македония, но е с ясна позиция

Президентът на България Румен Радев
БГНЕС

Двамата президенти обявиха, че ще инициират сключването на Договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Румен Радев посочи, че ще обсъди с правителството подписване на такъв договор, защото това означава много по-голяма сигурност в региона. По време на разговорите президентите са се обединили около позицията, че Македония и България имат взаимен интерес в сферата на отбраната. А мигрантската криза е показала, че има необходимост от размяна на информация в сферата на сигурността и разузнаването. Акцент в разговорите са били инфраструктурното свързване и търговията между двете страни.
 
Държавният глава на Македония заяви, че този Договорът за стратегическо партньорство ще потвърди близките отношения между двете страни, които вече са постигнати с Договора за приятелство и добросъседство. Той определи посещението на Румен Радев в Македония като потвърждение за близостта и взаимната ангажираност за конструктивно подобряване на двустранните отношения.
 
Очакваме след тази среща политическият диалог да бъде по-интензивен, Договорът за добросъседство да се реализира във всички сфери и области, в които имаме общ интерес“, заяви македонският президент. „Договор за добросъседски отношения със страна членка на ЕС и НАТО е най-силното доказателство, че в нашата Конституция няма разпоредби за териториални претенции“, поясни той.

Стотици хиляди на протест в Атина заради името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът на България Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов
БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че в посещението му в Македония има дълбок символизъм, защото е първото след подписването на Договора за добросъседство.
 
Най-добрият лакмус за отношенията между държавите са бизнесът и хората. С президента Георге Иванов констатирахме как само няколко месеца след подписването на този договор имаме ръст и то чувствителен на стокообмена и на туристическия поток“, обясни той. Президентът Георге Иванов заяви, че са реални възможностите по време на Българското председателство да започнат преговорите за членството на Македония в ЕС. Според него е реално страната да очаква покана за членство в НАТО на Срещата на върха в София през май.
 
Македонският държавен глава приветства инициативата на България и демонстрирания ангажимент директно да помогне европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Българският държавен глава изтъкна, че страната ни винаги е била един от най-силните адвокати за европейската перспектива на Македония. „Винаги сме ви подкрепяли, но разбира се, има още доста да се върши в различни сфери“, коментира той и изтъкна, че Македония може винаги да разчита на България за експертна и друга помощ във всички области.
 
Българският президент покани македонския си колега на военния парад в София по повод 6 май. Той обяви, че ще приеме поканата на Георге Иванов в същия ден да посетят военните гробища в Ново село.

Преговорите за македонското име отново започват

Президентът на България Румен Радев и премиерът на Македония Зоран Заев
БГНЕС

По-рано държавният глава Румен Радев се срещана и с министър-председателя на Македония Зоран Заев и му благодари за куража и визионерството, с които откри перспективата за приятелство в двустранните отношения с България.
 
На среща в Скопие с македонския премиер, президентът Радев подчерта, че с подписването на двустранния договор за приятелство и добросъседство между страната ни и Република Македония, е била затвърдена и европейската перспектива за целия регион на Западните Балкани.
 
Министър-председателят Зоран Заев подчерта, че визитата на българския държавен глава в Скопие е доказателство за добрите двустранни отношения и благодари за подкрепата на страната ни за процеса на европейска интеграция на Република Македония, както и за поставянето на Западните Балкани като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Президентът на България Румен Радев и премиерът на Македония Зоран Заев
БГНЕС

Договорът за приятелство вече носи добри резултати, всеки министър от македонското правителство вече е бил на посещение в България и разговаря за перспективите за засилване на двустранното сътрудничество“, подчерта Зоран Заев.
 
Той открои енергетиката, транспортната инфраструктура и други сфери, в които предстои да бъдат постигнати конкретни резултати и благодари за помощта, която страната ни оказва на македонската полиция и армия.
 
Официалното посещение на българския президент продължава и на 17 февруари. Той ще проведе срещи с председателя с Събранието на Македония Талат Джафери, с лидери на парламентарно представени политически партии в Македония и с ръководството на стопански камари в страната. През втория ден на посещението си Румен Радев ще посети Бигорския манастир. Очаква се в рамките на официалното посещение на президента Радев да бъдат подписани два меморандума за сътрудничеството между български и македонски бизнес организации.

Румен Радев в Македония
БГНЕС

Агенция „Фокус“