Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
Честите срещи между външните министри на Македония и Гърция и наличието на конкретен план за двустранните отношения вече показва напредък на преговорите, заяви пред журналисти външният министър Екатерина Захариева. Тя добави, че българската позиция за името на югозападната ни съседка е ясна - правителството не би искало да има елемент, който предполага бъдещи териториални претенции към страната ни. България е признала името на Македония преди много години, припомни Захариева.

Стотици хиляди на протест в Атина заради името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Първите дипломати на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коциас, водят преговори за името във Виена с посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Според вестник "Катимерини" е възможно тези преговори да продължат в София по-късно тази седмица - в четвъртък и петък. Министър Захариева коментира, че двамата външни министри сигурно ще разговарят в кулоарите на неформалната среща на министрите на външните работи, която ще се проведе в София на 15 и 16 февруари, но това няма да е официален етап от преговорите.
 
Преговорите за името са двустранен въпрос и Скопие и Атина трябва да бъдат оставени да ги водят без чужда намеса, изтъкна външният ни министър.

Преговорите за македонското име отново започват
 
„Нашето мнение за бъдещето им е ясно, но това са двустранни въпроси между двете държави. Не бихме искали да има в името нещо, което би могло да има в бъдеще териториални претенции към България“, каза тя.
 
Според Екатерина Захариева фактът, че външните министри на Македония и Гърция се срещат често и имат конкретен план за двустранните отношения вече е напредък. Тя добави, че двамата вероятно ще се разговарят неформално по време на съвет на външните министри, но това няма да е официална част от преговорите.
 
Кандидатите за членство в Европейския съюз участват в множество съвети и работни групи, каза Захариева и добави, че за срещата в края на седмицата са отправени покани към всички държави кандидати.

Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година
 
От страна на Турция се очаква министърът по европейските въпроси.
 
Ще обсъждаме с тях темите, свързани с тероризма и сигурността. Имаме и новата ситуация в Сирия. Всичко това беше много добра възможност за обмяна на мнения и споделяне на експертиза между държавите-членки на ЕС и държавите-кандидатки“, каза Захариева.
 
Неформалната среща на министрите на външните работи, наричана Гимних, ще се проведе в София на 15 и 16 февруари. Тя ще започне с работни заседания, посветени на Сирия, Западните Балкани и Корейската народно-демократична република. Във втория ден към 28-те министри и Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се присъединят петте външни министри от страните кандидатки за членство: Албания, Бившата югославска република Македония, Сърбия, Турция и Черна гора.