Янка Такева с обвинения към МОН, експерти работели за опростачване на населението
Янка Такева с обвинения към МОН, експерти работели за опростачване на населението / Sofia photo agency, архив

Министърът на образованието в оставка проф. Тодор Танев не пожела да направи структурни промени в Министерството на образованието и науката. Коментара направи пред бТВ шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тодор Танев: Не може аз да съм виновен за всичко

Вероятно не пожела, защото зад един човек в министерството стоят една дузина депутати и лобисти. Ако тези експерти останат, който и министър да дойде, нищо няма да се промени, заяви Такева.

По думите й няколко души си тръгнали от министерството и отишли да работят в издателства, където си "били постлали".

Какво разклати стола на просветния министър?

Според нея средният ешалон в министерството, който формира мнението какво трябва да бъде съдържанието на учебниците и министрите се хващали на въдицата, не отчитал външните фактори и това, че никой не може да заличи родовата памет, допълва "24 часа", цитирайки изявлението на самата Такева. В промените било заложено и опростачването на населението, защото новите знания били само 40% от учебните програми.

Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието

На въпрос дали подкрепя Меглена Кунева за нов образователен министър, Такева каза: "Нека първо да видим как работи и след това ще говорим".

Днес Гражданският съвет към Реформаторския блок се събира на заседание, на което трябва да се произнесе окончателно дали подкрепя предложението Меглена Кунева да стане образователен министър. Във вторник ще заседава и парламентарната група.

Самият проф. Танев вчера потвърди, че ще подаде оставка в първия удобен момент, но не подкрепя посочената за негов приемник - Меглена Кунева.

Танев ще бъде назначен за съветник на премиера, стана ясно през уикенда от изявление на министър-председателя. „На министър Танев му предложих и се договорихме той да продължи да работи като мой съветник в кабинета“, разкри Борисов.

Той обясни, че ще изчака още няколко дни Реформаторите, за да приключат окончателно с преговорите и да има единна кандидатура за мястото на проф. Танев, която ГЕРБ и РБ да внесат в парламента. „Аз не искам да се меся, защото ми трябва единен, силен Реформаторски блок, какъвто е и ГЕРБ в момента, за да имаме стабилно управление“, коментира още Борисов.