Пуснаха втория лъч на метрото

Пуснаха втория лъч на метрото
Пуснаха втория лъч на метрото / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Репортаж от откриването на втория лъч на метрото в София
56137
Репортаж от откриването на втория лъч на метрото в София
  • Репортаж от откриването на втория лъч на метрото в София

С тържествена церемония, продължила над час, беше открит вторият лъч на софийското метро - от ж. к. "Надежда" до ж. к. "Лозенец". Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева и почти всички министри от кабинета „Борисов" изгледаха народните песни и танци, които се изпълниха на монтиран подиум с балони на метростанция „Сердика 2".

В деня на откриването, пътуването в метрото е безплатно, но с пускането на втория лъч картата за пътуването в метрото в София поскъпва. Персонализираната ще струва 35 лева, а тази без име - 42 лева. Единичният билет за метрото запазва стойността си от 1 лв.

След като взаимно се поздравиха за построяването на втория лъч от софийското метро, Барозу каза, че с евросредства ще се реализира разширението на столичното метро до Летище София. Председателят на европейската комисия, чието посещение в страната продължава десетина часа, обясни, че по този начин България ще се свърже с Европа и със света. „Реализацията на този проект е пример как еврофондовете могат да водят до растеж и просперитет", заяви Жозе Мануел Барозу.

От своя страна пък премиерът определи новия диаметър на метрото като „демокрация": „Очаквам от председателя Барозу да продължи да ми пише: "Аз обичам България" и да продължим толкова важните за страната ни проекти защото "такива проекти като метрото са самочувствието на нацията. Ние не мрънкаме за пари на Европейския съюз и ще усвояваме още повече средства от еврофондовете", каза Борисов.

Пуснаха втория лъч на метрото

Пуснаха втория лъч на метрото

В своето приветствие президентът Росен Плевнелиев каза, че днес София ликува, а България се гордее с откриването на новата транспортна линия.

По време на церемонията стана ясно още и че шефът на метрото Стоян Братоев ще бъде удостоен със званието "почетен гражданин на София" заради работата му по метрото. Премиерът го призова да му благодари за признанието: „Аз му казах на Братоев, че докато аз съм някакъв, той ще е в метрото".

Някои от първите пътници намериха определенията на политиците за втория лъч от метрото като прекалени: „Помпозни изказвания, но гордост за него - при всички положения. Това не е една и единствена гордост, с други неща би трябвало да се гордеем".

Пуснаха втория лъч на метрото

Пресичането на двете линии на метрото Люлин - Младост и Надежда - Лозенец ще става на пл. "Св. Неделя", където има изградена подземна връзка между двете станции. „Втората линия на метрото започва от кв. „Обеля", през ж.к. „Надежда", Централна гара, пл. „Света Неделя", НДК, бул. „Черни връх". Той е с обща дължина 11 км с 11 метростанции, като 1,3 км от трасето е надземно, останалата част е подземна", разказа пред Дарик директорът на Метрополитен Стоян Братоев.