Пурата с мярка за неотклонение „подписка”
Пурата с мярка за неотклонение „подписка” / снимка:МВР

Петима са задържаните при акция на полицията, при която беше разбит канал за контрабанден внос на китайско карго, съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов. На скандално известния бивш митничар Георги Георгиев – Пурата е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Петимата са задържани след акция на полицията и прокуратурата, проведена на 23 юни на софийското летище. Задържан е действащият митничар Ивайло Разложки-Тихия, както и двамата вече бивши митничари Радослав Живков-Джими и Пурата. Трима от задържаните са от спедиторската фирма, която е действала заедно с митничарите.

Акцията е проведена след деветмесечна разработка, като денят не е избран случайно. Вечерта на 23 юни на летище София е пристигнала голяма пратка мобилни телефони. GSM-ите в събота са оформени като аксесоари за мобилни апарати. Става въпрос за ощетяване при цена до 30 пъти по-ниска от мобилните телефони.

Митническата измама е типична – чрез фалшиви печати и подмяна на номерата на документите. През последните 9 месеца са установени над 70 случая на подобна контрабанда, уточни директорът на полицията главен комисар Валентин Петров, като 7 000-8 000 мобилни апарата са влизали месечно през този канал.

В схемата участват митничари и спедиторски фирми. През разбития контрабанден канал е преминавала и друга стока. От държавната карго фирма няма замесени лица. Установени са връзките на задържаните и с други митнически служители.