Проверяват зам.-министър за конфликт на интереси
Проверяват зам.-министър за конфликт на интереси / DarikNews
Зам.-министър е уличен в конфликт на интереси
20533
Зам.-министър е уличен в конфликт на интереси
  • Зам.-министър е уличен в конфликт на интереси

Най-високопоставеният служител, който е проверяван за конфликт на интереси, е заместник-министър. Това съобщи Николай Георгиев - директор на Дирекция „Главен инспекторат" в Министерски съвет. Името на служителя ще бъде оповестено едва след приключване на проверката от страна на Главния инспекторат, който трябва да се произнесе по случая. Сигналът не е анонимен, а е подаден от фирма, с която е работило съответното ведомство, уточни още Николай Георгиев.

Дали има конфликт на интереси, ще стане ясно след приключване на проверката от срана на Главния инспекторат. Това обаче ще случи до два месеца, когато на практика въпросният заместник-министър вече няма да е действащ. Въпреки това, той ще подлежи на наказание, увери Николай Георгиев: „Конфликтът на интереси и наказанието си е по закон. Декларациите се съхраняват 10 години, независимо къде отива човекът".  

Над 80 са подадените сигнали за конфликт на интереси за първите четири месеца на годината във всички инспекторати. От тях са проверени 41, но резултатите се контролират от съда, уточни Николай Георгиев. Най-често срещаните ситуации за конфликт на интереси са „роднински връзки, участие в конкурси и съмнение за участие на роднини".

Около 1,5 милиона лева са инвестирани в проекта „Подобряване на вътрешния административен контрол върху дейността на администрацията", който бе представен от Николай Георгиев. Целта е да се подобрят механизмите за отчетност и контрол и да се повиши прозрачността в дейността на администрацията: „Бъдете сигурни, че инспекторатите ще се уголемят, качеството ще бъде различно, ще има законови промени. Доколкото си спомням инспекторатите през цялото време са намалявали броя си не защото са работили неефективно, а защото са дразнили този или онзи".