Протест срещу исканията на Румъния за корекция на континенталния шелф
Протест срещу исканията на Румъния за корекция на континенталния шелф / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Протест срещу исканията на Румъния за корекция на континенталния шелф
51731
Протест срещу исканията на Румъния за корекция на континенталния шелф
  • Протест срещу исканията на Румъния за корекция на континенталния шелф

Протест срещу териториалните претенции за корекция на континенталния шелф между България и Румъния организира партия "Атака" пред румънското посолство в София.

През седмицата лидерът на партията Волен Сидеров обърна внимание на темата на няколко пъти от парламентарната трибуна. По време на парламентарния контрол дори премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите трябва да подкрепят подобна декларация, защото в 21 век е недопустимо да има териториални претенции.

"От оскъдната информация става ясно, че се отнася за посегателство над 17 кв.км, които в определен момент могат да придобият изключително значение по смисъла на бъдещите проучвания за наличието на нефтени и газови находища в Черно море. Ако се съди по предишния спор на Румъния с Украйна, въпросът се решава от международен арбитраж. Министърът на външните работи на Румъния Кристиан Дяконеску твърди, че претенциите му идвали от стари, нерешавани дълги години проблеми. Ние питаме как така изведнъж сега възникнаха тези проблеми и ако ги е имало, защо не са били повдигани през тези дълги години. Българската страна също би могла да предяви претенции за неправомерното предаване на Румъния на Северна Добруджа, населена с българи през миналия век и представляваща изконна българска територия на румънската държава", заяви Волен Сидеров в парламентарната зала.

Сидеров настоява и за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност заради исканията на Румъния.

За териториалните претенции на Румъния към България стана ясно от интервю, дадено от външния министър на северната ни съседка Кристиян Дяконеску за румънска медия. Румънският държавен секретар по външните работи Богдан Ауреску уточни, отново през медиите, че нерешеният териториален проблем между България и Румъния в Черно море не се отнася за 17 кв.км, както всички смятаха в началото, а за много повече - 350 кв.км.