Промени в Закона за устройството на територията искат от НПО
Промени в Закона за устройството на територията искат от НПО / netinfo
Да се промени Закона за устройството на територията и да се изгради единна информационна система за управление на устройственото планиране, която да бъде приета от министърът на регионалното развитие и благоустройството. На това мнение се обединиха специалисти от Националния център за териториално развитие и от Сдружението на урбанистите в България, които участваха в кръгла маса на тема „Устройствената политика и необходимите нормативни промени”.

Експертите предлагат още областният управител да изготвя ежедневно и да представя на министъра на регионалното развитие доклад за устройството на територията в съответната област. Борислав Борисов, изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие, предложи дейността на преместваемите обекти и рекламната дейност, която сега се регламентира с наредба на общините, да се урежда с наредба на министъра на регионалното развитие.

Участниците в кръглата предложиха още кметовете на общините да представят ежегодно, за приемане от общинския съвет, доклад за устройството на територията на съответните общини.