/ БГНЕС
Поройни дъждове, гръмотевични бури и силен вятър причиниха наводнения и затруднения в движението в част от страната.

Жълт код за опасно време бе обявен днес за 19 области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-град, София област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Русе.

жълт код 24 юни
НИМХ

Новата седмица започва с дъжд и гръмотевици, опасно време в почти цялата страна
 
В София през целия следобед валя обилен дъжд. 23 л/кв. м са отчетените количества валежи за времето от 15:00 до 18:00 ч. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Столичната пожарна се е отзовала на 42 сигнала за завирявания, паднали клони и къси съединения в ел. табла на интернет доставчици и други. Към момента нивата на реките са слабо повишени, оттичат се безпрепятствено и няма опасност от разливи. Водни количества от язовирите Суходол 2, Мрамор и Мърчаево се изпускат контролирано.
 
 

15:15 ч. - Графа и Солунска.

Публикувахте от Sofia in Details в Понеделник, 24 юни 2019 г.

Порой се изсипа в София, мълния удари трафопост и предизвика пожар
 
Мощен порой отново удари и Пловдив. Екипи на Пожарната премахват отломките от покрива на кооперация на ул. „Павликенска“ в града, който бурята отнесе. Жителите в сградата са евакуирани.
 
Вихрушка предшестваше силния дъжд, който отново наводни улици, подлези и ниски етажи на къщи в града. В квартал „Кючук Париж“ пътните артерии за пореден път се превърнаха в реки, подобно е положението и в останалата част на града.
 
Бурята прекърши и множество клони по бул. „Цар Борис Трети Обединител“ и ул. „Иван Вазов“, някои от тях паднаха върху автомобили и нанесоха сериозни щети на десетки коли. Наводнени са отделни участъци от улиците "Даме Груев", "Скопие", "Братя Бъкстон", бул. "Христо Ботев" в района на Сточна гара, "Македония", Коматевския възел.
 
Навсякъде в града движението е затруднено и има задръствания от автомобили и автобуси на градския транспорт, който се движи със закъснение.

дъжд
iStock/Getty Images

Градушка с големината на грахово зърно удари и пловдивското село Раковски. Все още няма данни за нанесените щети по отглежданите от жителите на селото култури.
 
Проливен дъжд, придружен с гръмотевици, се изсипа и над Пазарджишко. Валежите започнаха около 17:00 ч., като за кратко доведоха до образуване на огромни локви по улиците на областния град. Температурите паднаха до малко над 20 градуса навън.
 
В пика на бурята водачи предпочетоха да отбият колите си заради лошата видимост и да изчакат по-безопасен момент за шофиране.
 
От силните гръмотевици се получиха няколко кратки срива в интернет връзката, както и поредица от токови удари.
 
В централния парк на Пещера гръмотевица е ударила висок бор. Според очевидци, дървото пламнало. Повикани били пожарникари и служители от местната администрация, за да обезопасят мястото, премахването на дървесината.
 
 

Ситуацията на АМ “Тракия” между Пазарджик и Пловдив в момента. Порой с гръмотевици и светкавици. Видимостта на места е под 5 метра. Коли изчакват на аварийни под мостовете

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 24 юни 2019 г.

Порой с гръмотевици и светкавици на магистрала „Тракия“ между Пазарджик и Пловдив. Видимостта е под 5 метра, сигнализират шофьори.
 
Буря и силен дъжд имаше в Сливен, Ямбол и региона.
 
Градушка с големина на грахови зърна удари и Русе, посочва NOVA. Хората споделят снимки и клипове в социалните мрежи, от които се вижда, че има наводнени улици и придвижването по тях става трудно. Няма официална информация за щети по жилищни или обществени сгради. Все още не е ясно дали градушката е нанесла поражения в селското стопанство.
 
Силен дъжд, придружен с вятър и ситна градушка, имаше и в Шумен. Улиците и тротоарите бързо се напълниха с вода.

Опасно време и във вторник: Поройни дъждове, гръмотевични бури и градушки
 
През следващото денонощие отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. С временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места главно в Северна България и планинските райони - интензивни и значителни по количество. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

Оранжев код е обявен във Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези области ще има интензивни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки. На места в планинските райони количествата валеж ще достигнат 50-65 л/в.м.
 
Жълт код е обявен във Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В тези области ще има краткотрайни, но силни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Сумарни количества валеж на места ще достигат до 30-35 л/в.м.

опасно време 25 юни
НИМХ