пистолет
пистолет / / iStock/Getty Images
По първоначални данни той се е самоубил
Прокурор от Върховната касационна прокуратура Васил Миков бе открит мъртъв в своето жилище в София. Негови близки са подали сигнал до тел. 112. Това съобщиха от прокуратурата.

По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет.

В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор.

Миков е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна. До своята смърт е бил прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Той е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Малко след като президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначаване (през февруари 1999 г.), Никола Филчев изпрати Миков в Кърджалийската окръжна прокуратура.

Националното сдружение на българските прокурори е учредено от 13 прокурори още в началото на месеца, но бе регистрирано в съда на 18 октомври. В управителния съвет на новото сдружение, освен Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура.

Преди години Васил Миков бе сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев. Тогавашният главен прокурор предложи смяната му, което беше очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във ВСС.

Очаквайте подробности.