Прокуратурата се отказа от разследване срещу жената на Вальо Топлото
Прокуратурата се отказа от разследване срещу жената на Вальо Топлото / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата сама се е отказала от разследването срещу 28-годишната Станислава Димитрова, съпруга на скандалния бивш шеф на столичната „Топлофикация” Валентин Димитров-Вальо Топлото. Причината за решението на прокуратурата е, че не открила доказателства за извършено престъпление, пише в. „Труд”.

На 27 юли 2010 г. по сигнал за рекет младата жена беше зрелищно арестувана. Станислава Димитрова, съпруга на Вальо Топлото, бе обвинена за измама в особено големи размери, а сигналът срещу нея беше подаден от бизнес дамата Анна Чирица.

Софийската районна прокуратура вече е издала постановление за прекратяване на делото. Пострадалата Чирица обаче настоява пред съда да бъде отменено прекратяването.

Тогава мотивите на прокуратурата за искането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” бяха, че Димитрова е автор на престъплението, като то е извършено с изключителна дързост и ако е на свобода може да извърши и друго престъпление. Адвокатът на обвиняемата Венцислав Димитров представи медицинска документация, според която Димитрова е емоционално лабилна, лесно плачлива, има цистит, бъбречно заболяване, висока захар, чести припадания, втрисания и множество ухапвания от бълхи, поради което не бива да остава в ареста. Освен това Димитрова била и майка на малко дете, което било силно привързано към нея.

По време на съдебното заседание стана ясно, че има записна заповед, подписана от мъжа на потърпевшата Чирица на стойност 55 000 лв. в полза на Вальо Топлото. Документът беше открит в дамската чанта на Станислава при задържането. Записът на заповед е издаден от покойния вече съпруг на Анна - Зоран Чирица, в полза на Валентин Димитров. Вальо Топлото обаче продал дълга си срещу 30 000 лева на Йордан Йорданов, който придружаваше Станислава, когато тя беше арестувана.

Така Топлото прехвърлил вземането си на Йорданов, който е бивша барета. Затова според адвокат Димитров жалбоподателката Ана Чирица вместо да върне парите, обвинила Станислава Димитрова в измама. СРС обаче не уважи тези доводи и остави съпругата на Вальо Топлото тогава в ареста.

На 6 август 2010 г. Софийски градски съд освободи от ареста Станислава Димитрова като не й наложи никаква мярка за неотклонение.