Прокуратурата разследва сигнала на Вигенин за злоупотреби в МВнР
Прокуратурата разследва сигнала на Вигенин за злоупотреби в МВнР / DarikNews.bg, архив
Прокуратурата разследва сигнала на Вигенин за злоупотреби в МВнР
91702
Прокуратурата разследва сигнала на Вигенин за злоупотреби в МВнР
  • Прокуратурата разследва сигнала на Вигенин за злоупотреби в МВнР

Скандал с обществени поръчки в министерството на външните работи, прокуратурата започна досъдебно производство след сигнал за злоупотреба с държавни пари. Депутатът от левицата Кристиан Вигенин обвини в корупционна схема министърът на външните работи Даниел Митов. Причината - поръчка на министерството за сървъри през определена фирма на завишени цени. От външно обиниха БСП в лъжа.

БСП обвини министерството на външните работи в опит за кражба чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки при купуване на техника за редица посолства. Депутатът от левицата Кристиан Вигенин в кулоарите на Народното събрание, че плащанията са били спрени от ДАНС след негов сигнал до главния прокурор в края на ноември.

Корупционната схема в ДАИ действала повече от година"

Става дума за подготвена корупционна схема в Министерството на външните работи, за която преди три седмици подадох сигнал на главния прокурор. Подготвена кражба, която надхвърля половин милион лева само за конкретния случай. Непосредствено след втория тур на изборите, след като стана ясно, че Бойко Борисов ще подаде оставка, Министерството на външните работи се разбързва и редица български посланици получават фактура на българската фирма "Балкантел" - всеки един от тях, от съответните столици, да преведе значителна сума от над 30 000 евро за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа, като обяснението е, че това е необходимо за подобряването на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС", коментира Вигенин.

"В тази фактура са вписани завишени в пъти разходи за труд и техника, като основен разход е централата или сървърът, чрез който телефонните разговори в бъдеще ще минават през интернет. Прави се опит да бъде заобиколен Закона за обществените поръчки, но най-интересната част е цената на сървъра - тя варира между 15 и 25 хиляди евро", допълни той.

"Справка в интернет показва, че тази централа струва под 1000 евро. Благодаря на прокуратурата и на ДАНС за бързата своевременна реакция, благодарение на която една голяма част от плащанията са спрени преди да бъдат направени. Разчитам, че разследването скоро ще приключи и отговорните за тази нагла кражба ще бъдат адекватно наказани", заяви още Вигенин.

От Външно министерство обаче отхвърлиха обвиненията за нередности и обвиниха БСП, че се занимава с доноси. Зам. външният министър Христо Ангеличин обясни, че поръчките вече са спрени, но ще бъдат възобновени, след като прокуратура установи, че всичко е законно.

"При поръчките е спазен законът", беше категоричен той.

Ангеличин потвърди, че в МВнР сега са ГДБОП и прокуратурата, за разговори в ДАНС са викани Главният секретар, началникът на сектор "Сигурност", изискани и съответно са били представени документи. След намесата на органите, закупуването на централите било спряно, не била изхарчена и стотинка.

"Твърденията на Вигенин са отгоре до долу доноси, в последните седмици БСП се опитва да вземе много голяма хапка - МВнР, защото не може ду му прости прозападната ориентация на държавата", коментира Ангеличин. Но, подчерта той, "благодарение" на това действие на БСП, е много вероятно за председателството ни на ЕС да останем без модерни централи.

Зам.-министърът обясни, че не става дума за обществена поръчка, а техниката е по предвидените по ЗОП лимити, в които се разрешава пряко договаряне - във всички посолства е до 70 хил.лв., общата стойност е над 700 хил.лв.

Усилието за подновяването на тези централи е започнало, когато Кристиан Вигенин е бил външен министър, разкри още Христо Ангеличин.

Заместник-министъра на външните работи обясни още, че интерес към поръчката са проявили три фирми, но водещото при избора е реномето на фирмата. „Офертата е по-добра, а не по-скъпа, защото влизат много компоненти", допълни Ангеличин.