Корупционната схема в ДАИ действала повече от година
Корупционната схема в ДАИ действала повече от година / снимка: Дарик Варна

Разбитата корупционна схема в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ) е действала от началото на миналата година, по информация на специализираната прокуратура. Това разкри във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски.

Ще отнеме известно време установяването на броя издадени фалшиви шофьорски книжки, тъй като манипулираните протоколи от шофьорски изпити са над 500. От понеделник транспортното министерство, съвместно с МВР, започва да ги проверява.

Към момента няма информация служители на министерството да са били замесени в схемата. Всеки един сигнал се проверява, каза още Московски.

Викат Московски на разпит заради ареста на шефа на ДАИ

Назначението на арестувания директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов е било „решение в движение", отбеляза транспортният министър. Той припомни, че неговата номинация за шеф на ДАИ е бил Станимир Флоров. Предложението му обаче не е било прието от коалиционния съвет.

„Бях обвиняван много сериозно тогава, когато номинацията ми беше Станимир Флоров. И към днешна дата считам, че той е човек, който, поне в частта минимизиране на корупционни практики, би се справил добре", коментира министър Московски.

Акцията в ДАИ - заради корупция, изнудване и търговия с шофьорски книжки

При обединение на транспортните асоциации в единен транспортен бранш, транспортното министерство би могло да приложи европейската практика да им предостави възможността и управлението на разпределяне на лицензи и разрешителни. По този начин ще се елиминира възможността държавните органи да манипулират или създават корупционни практики при издаването на тези удостоверения и лицензи.

Схемата с издаването на шофьорски книжки с попълнени вече листовки на кандидатите лъсна във Видин преди три дни, когато бе арестуван шефът на ДАИ Цветелин Цветанов и още 17 души.

Седем от задържаните бяха освободени още в четвъртък. В петък от ареста срещу парична гаранция от по 5000 лв. излязоха още две от обвинените жени. Останалите 7 души са с мярка задържане под стража за 72 часа.