Викат Московски на разпит заради ареста на шефа на ДАИ
Викат Московски на разпит заради ареста на шефа на ДАИ / БГНЕС, архив

Да се отнемат шофьорски книжки, издадени въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи - това е една от мерките срещу корупцията в "Автомобилна администрация" (ДАИ). МВР ще започне проверка на валидността на издадените книжки и лицензи, за които има данни, че са получени с манипулации.

МВР започва проверки и ще отнема нередовните шофьорски книжки

Мерките бяха обсъдени на съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха още вътрешният министър Румяна Бъчварова, зам. главният прокурор Борислав Сарафов и шефката на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова, главният секретар на МВР Георги Костов, шефовете на националната полиция Христо Терзийски и директорът на СДВР Младен Маринов.

175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ

Схемата с издаването на шофьорски книжки с попълнени вече листовки на кандидатите лъсна във Видин преди два дни, когато бе арестуван шефът на ДАИ Цветелин Цветанов и още 17 души.

Седем от задържаните бяха освободени още в четвъртък. В петък от ареста срещу парична гаранция от по 5000 лв. излязоха още две от обвинените жени. Останалите 7 души са с мярка задържане под стража за 72 часа.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че засега не са събрани данни за политически чадър над уличените в престъпление служители на ДАИ. В началото на следващата седмица на разпит като свидетел ще бъде призован министърът на транспорта Ивайло Московски, посочва "24 часа". Причината е, че агенция "Автомобилна администрация" е структура именно в ръководеното от него министерство, поясни обвинител номер 1.

По думите му точно Московски е предложил Цветанов за директор на агенцията и сега трябва да отговори защо.

Премиерът Борисов се закани да има още операции и арестувани

От министерството на транспорта съобщиха, че още на 30 март Московски е внесъл доклад до премиера Бойко Борисов за освобождаването на Цветелин Цветанов. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация" е предложен зам.- шефът на агенцията Красимир Калайджиев.