175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ
175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ / БГНЕС
175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ
85706
175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ
175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ
  • 175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ
  • 175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ

Повече от 400 000 лева са открити по време на акцията на службите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Само в арестувания директор Цветелин Цветанов са открити повече от 175 хиляди лева в различна валута. Голяма сума пари е намерена и къщата на неговия тъст.

При вчерашната акция са направени проверки в 12 града в страната, арестувани са общо 18 души, а срещу 9 ще бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и вземане на подкуп.

Борисов: Месеци подготвяхме акцията срещу шефа на ДАИ

Разследването е за корупция, изнудване, фалшифициране на документи и купуване на шофьорски книжки.

Разследването за корупция в "Автомобилна администрация" се води от около 5-6 месеца, като обхваща периода от началото на 2015 година до настоящия момент. При вчерашната акция на службите са задържани 18 човека и са претърсени над 60 адреса в страната. Освен на Цветелин Цветанов, обвинения са повдигнати на още 8 човека. Сред тях има двама регионални директори на отделите в Плевен и Габрово, бивши и настоящи служители на агенцията, както и собственик на автомобилна школа от Видин.

Иззети са много документи, включително и фалшифицирани, каза Даниела Попова от специализираната прокуратура:

"Иззети са и множество пари. Само в директора Цветелин Цветанов са намерени 175 000 лв. в различна валута. Общата сума на иззетите средства е около 400 000 лв., като е открита изключително голяма сума пари в дома на тъста на изпълнителния директор, който се намира в Долни Дъбник. Както се изрази един колега, било е като пещерата на Аладин - всичко е било в тайник в дома. Част от парите са били изпращани и чрез експедиционни фирми".

ГЕРБ и Кадиев влязоха в сблъсък за назначението и чадъра над шефа на ДАИ

При акцията е намерена и тетрадка, съдържаща имена на хора със суми срещу тях. Събирани са пари за назначаване на нови служители в "Автомобилна администрация", подкупи по време на проверки и др.:

"Събиране на нерегламентирани суми от фирми - месечен абонамент, или т.нар. такса "Спокойствие", манипулирали са се и изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС и са фалшифицирали разрешения за превозване на опасни товари. Те са били най-скъпо платени - тяхната стойност е била около 3000 лв.".

Арестуваният Цветелин Цветанов е шеф на "Автомобилна администрация" от началото на 2015 година. Преди това е бил директор на ДАИ-Плевен. Още преди Цветанов да заеме този пост, превозвачи протестираха срещу назначението му. Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи коментира, че транспортният бранш отдавна е бил притеснен и е бил наясно с практиките за събиране на пари.

Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка коментира, че определени градове в страната са станали нарицателни за купуване на шофьорски изпити и книжки в различни категории. И това е било добре известно на арестувания директор на „Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов:

"Сменяха се таблети, слагаха се подставени лица, всичко това се знаеше месеци назад. Не се гледаха записите от изпитните зали, или ако се гледаха, някой си е затварял очите".

По нареждане на Цветанов е била пренебрегвана и наредба за учебните автомобили, влязла в сила още преди 8 месеца:

"Наредбата се газеше тотално. Изпитваше се със стари автомобили, които не отговаряха на изискванията, в който случай се облагодетелстваха специфични фирми".

Ако Цветелин Цветанов бъде признат за виновен, присъдата му може да бъде от 5 до 15 години.