Борисов се закани да има още операции и арестувани
Борисов се закани да има още операции и арестувани / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ ареста на шефа на ДАИ и заяви, че такива акции ще има още. Той уточни, че са участвали над 100 души в операцията.

175 000 лв. открити в арестувания шеф на ДАИ

"Подобни операции се подготвят месеци наред. Благодаря и на прокурорите, които участват, благодаря на колегите от ДАТО и ДАНС. Ние оборудвахме стаите, където е ставала самата далавера. Ще следват и други операции. Така, както преди година им обещахме на контрабандистите, че няма да остане сфера, в която да действат и близо над 3 млрд. повече сме събрали в бюджета, така и сега обещавам", заяви Борисов.

"Ние всички си научихме грешките. Няма нито една квалификация, дадена по време на арести. Дори и от лошия опит има полза. И колегите внимават в изказа си", допълни премиерът.

Борисов: Месеци подготвяхме акцията срещу шефа на ДАИ

Борисов коментира и лекарските протести:

"Има няколко важни детайла. Лесно е да си опозиция, но когато правиш реформи, никак не е така. Тихомълком мина т. нар. "десятък". Москов намали с близо 60 милиона цените на лекарствата. Всички знаем, че изтичат пари от Здравната каса, но това, което правим, е с цел да прекратим тази практика", каза министър-председателят.

По думите му вече имаме по-добри машини от редица страни, с които да лекуваме онкоболните.

Болници спират да лекуват онкоболни заради изискванията на Москов

"Така ние освободихме 4 милиона лева, които да отидат за личните лекари. За пари не се говори в тези протести. Москов ще разясни реформата и няма да има проблеми", уверен бе премиерът.

Борисов упрекна медиите, че когато има положителни новини от работата на правителството, те мълчат. Когато има упреци, според нега „са на първа линия".

"В Брюксел сочат България като пример за борба с корупцията. В страната ни има над 200 трафиканти на хора, но колкото и трагично да е положението ние се справяме. Разбира се, че не сме идеални, но сме сред първите по усвояване на еврофондове", заяви Борисов.

Той коментира и темата за бежанците. Във връзка с обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите, премиерът заяви, че не е чул. По думите му България се справя добре:

"Взима пръстови отпечатъци, всеки, който иска да влиза на границата, има контролно-пропускателен пункт и ще мине по начина, по който са европейските практики - всеки, който нарушава границата, бива задържан така, както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда или двор. Кое е нехуманно? Не мога да разбера, че си пазим границата, а ни обвиняват в нехуманност", попита Борисов.

Армията с мащабно учение в Черно море заради евентуален бежански поток

"Знам, че има държави, в които като отидат бежанците, официално властите им взимат всичко, което имат", добави той.

"Знам, че всеки граничар или митничар, който нарушава закона, бива арестуван. Естествено, че сме взели всички мерки и най-хуманно се отнасяме към всички", заяви премиерът.

"Без никой да ни кара, десетки ТИР-ове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни. Събраха го хората, даде го правителството, Червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни, но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас", посочи той.

Имаме готовност за ограда на границата, Европа ни предупреди за миграционен натиск

Борисов попита хуманно ли е да допускат бежанците вътре в страната и да ги оставят в калните локви, както в Гърция?

"Всички дават България за пример как се пазят границите, дай да измислим сега нещо лошо. Колкото и да се стараете, България се справя добре и мисля, че и хората осъзнават, че благодарение на една твърда, законна и хуманна политика, когато е за помощ, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност", заяви той.

По думите му тероризмът и миграционната криза са два отделни проблема, които за съжаление публично се обединяват.

"Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни", добави премиерът.