Имаме готовност за ограда на границата, Европа ни предупреди за миграционен натиск
Имаме готовност за ограда на границата, Европа ни предупреди за миграционен натиск / БГНЕС

България има готовност да изгради ограда срещу мигрантите на границата, но засега не се налага. Това каза на ГКПП Кулата-Промахон военният министър Николай Ненчев.

„На място се убедих, че има много добър синхрон и координация и в момента се извършват съвместни действия, тренировки и обучения между въоръжените сили и жандармерията. Не би следвало да има основания за безпокойство", посочи министърът.

„Според информацията, която получаваме от съседите, е възможен бежански поток, но на този етап няма данни за придвижване на такива към страната ни. Ако все пак има такъв сме разработили планове. Ще противодействаме с каквато е необходима численост, в рамките на 650-800 човека, като тази цифра би могла да нарасне", допълни Ненчев.

Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен

До момента няма данни за увеличен миграционен натиск по нашите граници, увери външният министър Даниел Митов. „Имайки предвид обявеното послание от Брюксел, че „Балканският маршрут" е затворен, ние следим потенциалните миграционни потоци", допълни още той.

Той също така посочи, че страната има договореност за система за ранно предупреждение със своите турски и гръцки съседи.

Имаме готовност за ограда на границата Европа ни предупреди за миграционен натиск
netinfo

Евродепутати се опасяват, че мигрантите може да се насочат към България

По-рано днес европейски медии и евродепутати изразиха опасение, че след като повечето балкански страни затвориха границите си за бежанци, потокът ще се насочи към България.