Армията с мащабно учение в Черно море заради евентуален бежански поток
Армията с мащабно учение в Черно море заради евентуален бежански поток / DarikNews.bg, архив, Дарик Варна

Армията и Гранична полиция започват мащабно учение още в началото на април за защита на морската граница на страната ни от евентуален бежански поток, съобщава "Труд".

През есента на миналата година бяха заловени няколко нелегални плавателни съда с мигранти. Очаква се с идването на пролетта да се активизира нов канал от Турция към България по вода.

Военни и полиция в съвместно учение край ГКПП "Илинден"

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на модернизираната авиобаза "Безмер", коментира отново, че очаква наплив на мигранти от Гърция, а не от Турция. Той заяви, че е против изграждането на защитно съоръжение по границата със страна от Европейския съюз, каквато е Гърция, но хората искали защита.

Борисов: На гръцката граница е критичната точка за мигрантския поток

„Затова и с горските стопанства ще помогнем на военните, за да направят просеки край границата и да имаме готовност за изграждане при нужда на леко преградно съоръжение, тип „Бруно", каза премиерът.

Борисов за охраната на границата: Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция

Модернизираното летище "Безмер" ще може да се ползва при нужда и от гражданската авиация при аварии и тежки метеорологични условия. Пистата бе удължена и вече е 3 км, изграден е и карго терминал. Летището вече е напълно оперативно със стандартите на НАТО.