Борисов за охраната на границата: Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция
Борисов за охраната на границата: Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция / БГНЕС, архив

Към момента на българо-турската граница натискът от бежанци е малък. Това отчете премиерът Бойко Борисов в рамките на петъчния парламентарен контрол. "Нашите притеснения са за Гърция. Главната заплаха, която виждам аз е от гръцката граница", каза министър-председателят. Той коментира темата с бежанските потоци през страната ни, както и опасностите за България от отклоняване на трафика на бежанци от Гърция към България. "Имаме готовност и леко заграждение, ако трябва да се направи. Затова правим и обучения", допълни премиерът.

България ще гради телена ограда по границата с Гърция

Ученията позволяват да се стиковат армия и МВР, което е продиктувано от взетото решение в Брюксел, каза Борисов в началото на отговора си от парламентарната трибуна. Премиерът обясни, че учението не е едно, в момента се провеждат такива в района на Гоце Делчев и на други места.

Борисов заяви, че с оглед на споразумението между ЕС и Турция, не очаква изненади от страна на югоизточната ни съседка. В Турция са амбицирани, каза Борисов.

"Към момента на българо-турската граница натискът е малък. Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция", заяви премиерът.

Военни и полиция в съвместно учение край ГКПП "Илинден"

"Констатацията ми е, че в една бедна Македония бежанските лагери са чакълирани, бетонирани, с детски площадки са - в много добри условия. Докато в Гърция, която взема милиони евра - не могат да отчетат нищо и в техните лагери условията са действително ужасяващи", заяви още Борисов и потвърди думите на военният министър, че страната ни има готовност и за леки заграждания по границата с Гърция, ако се наложи.

"Останах приятно изненадан от ангажимента, мотивацията, желанието за действия и на двата състава - и на МВР и на Министерство на отбраната", каза още премиерът Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпроса на депутатите Явор Хайтов от БДЦ и Красимир Каракачанов от ПФ във връзка с учението „Граница 2016.

„Ние имаме всяка готовност, включително и заграждения, ако трябва да се направят", обясни премиерът.

„От направените констатации и това, което наблюдавах вчера, внесохме 5 млн. и 10 хиляди лева отпуснахме за МВР главно за оборудване на наличния състав: каски, шлемове, специални обувки, щитове. В интерес на истината останах приятно изненадан от ангажимента, мотивацията, желанието за действия и на двата състава - и на МВР и на МО. Нещо повече ние продължихме миналата седмица на ниво министри заедно с македонците. Направили сме горещи линии, с които да се обменя информация, а и сме маршрутирали съседните ни държави, за да наблюдават всяко едно потегляне или организиране на подобно движение", заяви премиерът.