Акцията в ДАИ - заради корупция, изнудване и търговия с шофьорски книжки
Акцията в ДАИ - заради корупция, изнудване и търговия с шофьорски книжки / БГНЕС, архив
Акцията в ДАИ заради корупция, изнудване и фалшифициране на документи
85683
Акцията в ДАИ заради корупция, изнудване и фалшифициране на документи
Акцията в ДАИ заради корупция, изнудване и фалшифициране на документи
  • Акцията в ДАИ заради корупция, изнудване и фалшифициране на документи
  • Акцията в ДАИ заради корупция, изнудване и фалшифициране на документи

Арести в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Задържан е шефът на агенцията Цветелин Цветанов заедно с още 15 души от страната.

Разследването е за корупция, изнудване, фалшифициране на документи и купуване на шофьорски книжки. При акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура са претърсени офиси на ДАИ в София, Враца, Видин и други градове в страната.

Цацаров: Корупционна схема в ДАИ се повтаря, само съставът се мени

Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи потвърди пред Дарик, че в бранша е имало сигнали за подобни действия.

Сега разследването е за изнудване на транспортни фирми, вземане на подкупи за издаване на лицензи, както и за фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки. Разследващите вече са намерили доказателства. По неофициална информация е имало дори тетрадки, описващи приходите от корупционната дейност.

Прокуратурата с още разкрития за корупция в ДАИ (ВИДЕО)

Арестуваният Цветелин Цветанов е шеф на Автомобилна администрация от началото на 2015 г. Преди това е бил директор на ДАИ-Плевен. Още преди Цветанов да заеме този пост, превозвачи протестираха срещу назначението му.

По думите на хора от бранша, Цветанов е назначен на поста директор на "Автомобилна администрация" с протекцията на партийни членове от високите етажи на властта и не е подходящ за поста.

Кадиев: Корупцията в ДАИ убива с фалшиви шофьори на улицата

Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи коментира, че транспортният бранш отдавна е бил притеснен.

Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка заяви, че определени градове в страната са станали нарицателни за купуване на шофьорски изпити и книжки. И това е било добре известно на арестувания директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. По нареждане на Цветанов е била пренебрегвана и наредба за учебните автомобили, влязла в сила още преди 8 месеца.

Иванов уточни, че в ДАИ са направени структурни промени, чрез които специалистите са отстранени, а преписването и купуването на изпити, след няколкомесечна пауза, са се върнали с пълна сила.