/ БГНЕС
Запис 3
102272
Запис 3
Запис 1
Запис 2
  • Запис 3
  • Запис 1
  • Запис 2
Прокуратурата разпространи подробна информация за мотивите, с които главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разтълкува съдържанието на чл. 103 от Конституцията – норма, отнасяща се до имунитета на президента и вицепрезидента.

Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента

„В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц. Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му.

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д. Р.“, съобщават от прокуратурата,

Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

Радев: Убеден съм, че не съм вършил нищо нередно. На ход е Конституционният съд

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет.

Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.
Прокуратурата на публикува постановление за спиране на наказателно производство, както и 3 аудио-файла.

Гешев пита Конституционния съд за имунитета на президента

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори, уточняват от държавното обвинение. 

документи прокуратура Радев
prb.bg

документи прокуратура Радев
prb.bg

документи прокуратура Радев
prb.bg

документи прокуратура Радев
prb.bg

документи прокуратура Радев
prb.bg

документи прокуратура Радев
prb.bg

документи прокуратура Радев
prb.bg


 

Прокуратура на Република България